Prva utakmica finala

Jokić za povijest! Nuggetsti poveli u finalu

Sve prednosti koje su Nuggetsi imali na papiru pokazale su se točnima.
Sport / Košarka | 02. 06. 2023. u 07:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Denver Nuggetsi uvjerljivo su otvorili finalnu seriju NBA lige i u prvoj utakmici pred svojim navijačima pobijedili Miami Heat 104:93 te napravili prvi korak prema prvom, povijesnom naslovu, za koji mu trebaju još tri pobjede. Denver je nastavio niz nepobjedivosti u svojoj dvoranu i play-offu i u devetoj utakmici, a Miami se prvi put našao u zaostatku u seriji.

Nikola Jokić ostvario je deveti triple-double ovogodišnjeg doigravanja i postao prvi igrač s takvim učinkom na debiju u finalu nakon Jasona Kidda 2002. godine. Završio je s 27 poena (šut 8/12, slobodna bacanja 10/12), 10 skokova i 14 asistencija, a Jamal Murray zabio je 26 uz šest skokova i 10 asistencija.

Prvo ime Miamija bio je Bam Adebayo s 26 poena, 13 skokova i pet asistencija, a Jimmy Butler bio je skroman s 13 poena te po sedam skokova i asistencija, ali Heatovi rotacijski igrači posebno su podbacili.

Denver potvrdio sve prednosti s papira

Sve prednosti koje su Nuggetsi imali na papiru pokazale su se točnima. Miami zasad nije pronašao način kako zaustaviti igru dva na dva Jokića i Murraya jer zona koja im je dobila seriju protiv Bostona ne funkcionira protiv šuterske momčadi s distributorom u sredini. Za većinu rotacijskih igrača Heata finale se pokazalo kao prevelika scena, a bez njihova doprinosa Miami je nemoćan.

Video: Denver Nuggets vs Miami Heat Game 1 Full Highlights | 2023 NBA Finals | FreeDawkins

Nuggetsi su već u prvom poluvremenu stvorili veliku prednost od 17 poena. I Nikola Jokić i Jimmy Butler više su se posvetili kreiranju za suigrače, ali Butlerovi jednostavno nisu pogađali otvorene šuteve i imali su samo 4/17 za tricu, a posebno je zakazao junak finala Istoka Caleb Martin bez ijednog poena, dok je Jokić već imao double-double s 10 poena i 10 asistencija, uz samo tri šuta iz igre.

U nastavku je bilo najviše 24 razlike, a Miami se serijom 11:0 vratio na minus 10 nekih devet minuta prije kraja, a dvije i pol do sirene na samo devet poena zaostatka, ali svaki put bi Denver odgovorio s dva vezana uspješna napada i vratio se na sigurniju distancu.

Miami pronašao recept u posljednjoj četvrtini

Iako se Miami zasad nije pokazao kao dostojan rival Nuggetsima u finalu, ima još puno prostora za poboljšanja jer je na startu serije pokazao šokantan nedostatak agresivnosti, koji je rezultirao sa samo dva slobodna bacanja za cijelu momčad, u usporedbi s Denverovih 20.

Video: Nikola Jokic Sets #NBAFinals Record For Most Assists By A Center In Game 1 W! #PLAYOFFMODE

U završnici je Heat pronašao petorku s Haywoodom Highsmithom, koji je postigao i 18 poena, koja je zonom uspjela poremetiti napad domaćina, a do kraja su šut za tricu popravili na prihvatljivih 33%. Posljednju četvrtinu Miami je dobio 30:20 i ako takvu igru prenese u sljedeću utakmicu, mogao bi zakomplicirati seriju. Druga utakmica igra se ponovno u Denveru u noći s nedjelje na ponedjeljak u 2 sata prema hrvatskom vremenu.

Kopirati
Drag cursor here to close