Po prvi put

VIDEO I Jokić odveo Denver do naslova prvaka

Imali su u ovom gradu jake Denver Broncose, imali i hokejaše prvake, ali košarkaše nikada. Do ove godine.
Sport / Košarka | 13. 06. 2023. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Denver Nuggetsi su novi NBA prvaci. U petoj utakmici finalne serije, Jokić i društvo sredili su Miami 94:89, za prvi naslov u povijesti sastava iz Denvera. Naravno da je opet Jokić bio glavna figura na parketu, prevodio je domaći sastav s double-double učinkom u koji je ugradio 28 poena i 16 skokova, a dodao je tome i četiri asistencije.

I Michael Porter upisao je double-double te dodao 16 poena i 13 skokova, a Jamal Murray zaključio je susret s 14 poena, osam skokova i osam asistencija. I tako još jednom potvrdio svoju vrhunsku kvalitetu, kao malo koji europski igrač posljednjih godina u NBA ligi.

Ova peta utakmica finala očekivano nije išla na veliki broj poena, Miami je bi prvi koji je probao nešto napraviti. Sredinom druge četvrtine gosti su pobjegli na deset razlike, ali je Denver držao priključak iako su njegovi igrači promašili 20 od prve 22 trice koje su šutirali. Iako su promašili sedam od prvih 13 slobodnih bacanja. Pet minuta prije kraja Denver je imao sedam razlike, Butler se nije predavao, ubacio je 11 poena zaredom. Za malu prednost svoje ekipe, tek pola koša.

Završnica je naravno bila u egalu. Caldwell-Pope je siguran s linije slobodnih bacanja. Butler je promašio jednu tricu, Brown je dodao dva slobodna, nakon čega je Butler promašio jednom za tri poena, pa je slavlje Denvera moglo početi. Imali su u ovom gradu jake Denver Broncose, imali i hokejaše prvake, ali košarkaše nikada. Do ove godine.

Video: Slavlje košarkaša Denvera 

Konfeti su letjeli dvoranom, prizor koji se gotovo pola stoljeća činio nemogući, ali s Jokićem je očito sve moguće. Jokić je postao prvi igrač u povijesti koji je vodio ligu u poenima (600), skokovima (269) i asistencijama (190) u jednoj postsezoni. Nije iznenađujuće da je osvojio trofej Bill Russell kao MVP NBA finala. Nagrada koja mu sigurno važnija od dva ukupna MVP-a naslova koja je osvojio 2021. i 2022. i onog koji mu je izmakao ove godine.

Kod Heata je sve do posljednje četvrtine raspoložen s double-double učinkom bio Bam Adebayo (20p, 12s), dok je Jimmy Butler upisao 21 poen, tri skoka i pet asistencija.

Kopirati
Drag cursor here to close