Velika iznenađenja drugog dana

Japanci šokirali Finsku, Latvija Francusku

Posebna priča je bio Tominaga koji je u četvrtoj četvrtini ubacio 15 poena koliko i kompletna Finska. U ludom preokretu Japanci su napravili 34:7, na kraju je bilo 98:88.
Sport / Košarka | 27. 08. 2023. u 18:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kakav kraj dana na Svjetskom prvenstvu. Kraj koji neće po dobrom pamtiti Finci i Francuzi. Japanci su i bez svoje najveće zvijezde napravili nevjerojatan preokret protiv Finske koja je imala u završnici treće četvrtine velikih 69:53. Do pauze Japanci su uspjeli spustiti zaostatak na deset poena zaostatka.

Onda je krenula četvrta dionica koju su domaćini na krilima svojih navijača dobili dvadeset razlike. Josh Hawkinson, Yuki Kawamura i Keisei Tominaga su predvodili tsunami koji Finci jednostavno nisu mogli zaustaviti. Hawkinson je završio s 28 poena i 19 skokova, Kawamura je zamalo imao double-double učinak s 25 koševa i 9 asistencija, dok je Tominaga dodao 17 dok su dvojica 22-godišnjih bekova zajedno postigla 8 od 11 domaćih trica

Video: Japan - Finska 

Posebna priča je bio Tominaga koji je u četvrtoj četvrtini ubacio 15 poena koliko i kompletna Finska. U ludom preokretu Japanci su napravili 34:7, na kraju je bilo 98:88. Finci sada imaju dva poraza i ostaju bez drugog kruga, nije im pomoglo 27 poena i 12 skokova Laurija Markkanena.

U drugi krug neće niti Francuska. Koja je također u završnici izgubila. Nakon potopa u drugom kolu protiv Latvije su izgledali većim dijelom utakmice solidno. Vodili su 72:59, ali su uporni Latvijci držali korak. De Colo je isključen na 6:46 prije kraja utakmice kod vodstva Francuske 75:66. I tu su nekako počeli problemi za aktualni viceprvake Europe. Iako se prednost topila, 70 sekundi prije kraja još uvijek je Francuska vodila 86:83.

Šmits je pogodio za dva, Fournier je promašio tricu, pa je Šmits dodao dva slobodna bacanja za 86:87. Francuzi ne poentiraju, Žagars promašuje jedno od dva slobodna, za potpuni preokret. Zadnji šut je imao Sylvain Francisco, nije pogodio.

Najzaslužniji za pobjedu Latvije bili su najbolji strijelac Arturs Žagars s 22 poena i Rolands Šmits koji je u zadnjoj minuti postigao četiri od pet koševa svoje reprezentacije s 20. Strijelce Francuske predvodio je Evan Fournier 27 poena, ali je i on promašio šut za vodstvo 20 sekundi prije kraja. Guerschon Yabusele je postigao 18 poena.

Video: Francuska - Latvija 

Razočaravajuće je za Filipine završila i utakmica drugog kola. Poraz od Angole (80:70), udaljio je domaću reprezentaciju od plasmana u drugi krug. Samo im uvjerljiva pobjeda nad Italijom u zadnjem kolu te poraz Angole od Dominikanske Republike mogu donijeti drugo mjesto i plasman u drugi krug.

U skupini D nije bilo nikakvih iznenađenja. Nakon što je Crna Gora svladala Egipat s 89:74. Litva je sa 96:66 pobijedila Meksiko.

Litavce je predvodio Jonas Valanciunas s 15 koševa i 12 skokova, dok je Rokas Jokubaitis spojio 15 poena i sedam asistencija. Litva i Crna Gora su s 2-0 osigurale plasman u drugi krug te će u međusobnom dvoboju riješiti tko će u sljedeću fazu otići s maksimalnim brojem bodova. Egipat i Meksiko nastavit će natjecanje u utješnoj skupini.

Kopirati
Drag cursor here to close