Određeno vrijeme živi u Crnoj Gori

Divac dobio crnogorsku putovnicu

"Vijesti" navode da je Divac (54) crnogorsku putovnicu dobio na osobni prijedlog Abazovića.
Sport / Košarka | 02. 11. 2022. u 09:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović uručio je u utorak crnogorsku putovnicu Vladi Divcu, bivšem košarkaškom reprezentativcu Jugoslavije, donose podgoričke Vijesti.

"Vijesti" navode da je Divac (54) crnogorsku putovnicu dobio na osobni prijedlog Abazovića.

"Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo u prilici da legendi svjetske košarke, kakav je Vlade Divac, uručimo crnogorsku putovnicu", rekao je Abazović, a Divac mu se zahvalio na dodijeljenoj putovnici i istaknuo da mu to emotivno mnogo znači.

Podsjećamo, Ana i Vlade Divac su Srbiju napustili 2016. godine, i vratili se u Ameriku. Prije nekoliko godina, Ana je pojasnila kako i zbog čega su se odlučili na tak korak, u razgovoru za "Nedeljnik".

"Mi smo otišli iz Srbije jer je Vlade tamo dobio posao. Ovdje nismo mogli da se bavimo poslom i nismo htijeli da igramo neke igre. Mi smo prvo otišli iz ove zemlje prije 30 godina, a kad smo se vratili, nismo znali ništa osim jezika. A to nismo ni znali da ne znamo. Greške svih povratnika je što kad se vrate, misle da nastavljaju tamo gde su stali kad su otišli. Mi smo vjerovali novim vlastima, ja sam za njih stajala trudna na demonstracijama. Vlade je dao podršku studentima kad je bio najveća zvijezda. Pogledajte danas da li neko od sportista daje bilo kakvu političku podršku" pojasnila je Ana koja je sa svojim suprugom nastojala kupiti kompaniju "Knjaz Miloš. Međutim, u tome su bili spriječeni.

"Nisam mogla da shvatim da ovdje ne postoje zakoni. To se dešavalo za vrijeme vladavine Koštunice, koji je sebe predstavljao kao velikog legalistu, što baš i nije bilo tako – i mi nismo znali da postoji paralelni svijet. To je bilo naše neiskustvo. Uzeli su "Knjaz Miloš" za nula para, a zaradili su 70 milijuna. Slali su mi batinaše sa crnim maskama, prijetnje smrću su stizale kao u filmovima – sa tri – četiri izvora. I ti se onda pitaš – da li imaš pravo da svoju djecu izlazeš opasnosti? Kao da sam bila u nekom filmu, kao da se nekom drugom dešavalo. Znaci, batinaši, pretnje smrću, spinovi, ubijanje karaktera postojali su prije nego što je Vučić bio na vlasti, ali se o tome nije pričalo. Samo da naglasim da mi nismo bili jedni koji su željeli da čist kapital ulože u Srbiju i da su tako prošli", pojasnila je tada Ana.

Divac je naveo da njegovi preci potječu iz Crne Gore i da mu, s obzirom na to da posljednjih godina živi na Luštici, poluotoku u Bokokotorskom zaljevu, Crna Gora predstavlja drugi dom.Divac, koji je rođen u Prijepolju, igrao je za Slogu, Partizan, Los Angeles Lakerse, Crvenu zvezdu, Charlotte i Sacramento. S reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlato na Svjetskom prvenstvu 1990. i 2002. te broncu 1986.

S reprezentacijom je osvojio zlato na Europskom prvenstvu 1989., 1991. i 1995. te broncu 1987. i 1999., kao i srebro na Olimpijskim igrama 1998. i broncu u Atlanti 1996.

Obnašao je i dužnost predsjednika Srpskoga olimpijskoga odbora.

Kopirati
Drag cursor here to close