BiH ostala na - 21

Bosnić: I dalje sanjamo o Svjetskom prvenstvu

"Moj posao je da sada napravimo dobru analizu, kako bismo bili bolji. Trebamo nastaviti raditi, trebat će nam još jedna pobjeda za prolazak. Sanjamo o Svjetskom prvenstvu i dat ćemo sve od sebe da se plasiramo tamo" reakao je Bosnić.
Sport / Košarka | 27. 02. 2022. u 21:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U situaciji kada imate deset igrača u rotaciji, kada doputujete par sati prije utakmice, uz procenat šuta ispod 38 posto, promašenih 15 trica i izgubljenih 19 lopti, onda teško možete očekivati neki bolji rezultat u duelu protiv Litve bez obzira što je ista oslabljena. Litva je na kraju slavila 77:56 i plasirala se u drugi krug s četiri ostvarene pobjede u isto toliko odigranih utakmica.

Za razliku od susreta u Mejdanu, ovaj put je Litva već na početku krenula dobro, povela 16:5, nakon prve četvrtine BiH je zaostajala  osam poena. Najbolji period bh košarkaši su imali u drugoj četvrtini koju su dobili šest razlike. Na 3:17 prije kraja prvog dijela, Litva je vodila 34:24, ali je nakon toga BiH napravila 8:0, pa se činilo kako bi i ovaj duel mogao biti neizvjestan. I sve tamo do tri minute prije kraja treće četvrtine, BiH je držala kakav takav priključak, a onda je uslijedio pad. Do kraja utakmice samo 16 poena, jako puno izgubljenih lopti, pogrešnih dodavanja, brzopletih odluka u fazi napada, što je odgovaralo reprezentaciji Litve koja je utakmicu privela kraju bez problema.

"Mislili smo da će utakmica biti otkazana, a zatim su nam javili da će se ipak igrati. Neki igrači su otišli kućama, ostali smo bez letova. Uspjeli smo osigurati let, igrači su jeli i malo se odmorili i izašli su na teren. Svaka utakmica je bitna. Smatrali smo da ih možemo dobiti, mogli smo ih dobiti u Tuzli. Drugi meč je bio drugačiji, dali smo sve od sebe. Moj posao je da sada napravimo dobru analizu, kako bismo bili bolji.Trebamo nastaviti raditi, trebat će nam još jedna pobjeda za prolazak. Sanjamo o Svjetskom prvenstvu i dat ćemo sve od sebe da se plasiramo tamo. Tek su četiri utakmice, da li će ova biti prelomna, stvarno ne znam. Svako iskustvo za nas je veoma bitno. Meni je bitno da momci uvijek daju sve od sebe" rekao je nakon utakmice Vedran Bosnić.

Kod reprezentacije BiH Edin Atić je utakmicu završio s 12 poena, Gegić i Kamenjaš su dodali po deset. Dženan Musa je završio utakmicu s sedam poena, uz šut iz igre 2/8. Litvanci su imali Tomasa Dimsu s 19 poena i Deividasa Gailiusa s 15. Zanimljivo, Litvanci nisu promašili niti jedno slobodno bacanje (16/16).
BiH do kraja kvalifikacija mora još odigrati jednu utakmicu u gostima protiv Češke te na domaćem parketu kontra Bugarske. Jedna pobjeda će vrlo vjerojatno biti dovoljna za plasman u drugi krug, međutim s obzirom na činjenicu da se bodovi iz prvog kruga prenose dalje, poželjeno je ostvariti dvije. Po svemu sudeći uz Francusku i Crnu Goru plasman iz skupine E će ostvariti Mađarska. Ukoliko Crna Gora izgubi od Francuske, BiH se može uključiti u borbu za treće mjesto u drugom krugu, treće
koje također vodi na Svjetsko prvenstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close