Olimpijske pretkvalifikacije

BiH pobjedom protiv Portugala započela turnir

Portugalci su bolje započeli meč i već na startu došli do prednosti od sedam poena, a prvu četvrtinu zaključili su vodstvom od 24:17.
Sport / Košarka | 13. 08. 2023. u 18:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pobjeda košarkaša BiH na otvaranju pretkvalifikacijskog turnira u Poljskoj. U prvom susretu BiH je bila bolja od Portugala 84:75. Do trijumfa su izabranici Adisa Bećiragića stigli prije svega boljom igrom u drugom poluvremenu u kojem su ostvarili prednost od 12 poena.

Trojka Musa - Garza - Nurkić je podnijela najveći teret, očekivano. Musa je postigao 21 poen ut tri skoka, Garza je u svojoj prvoj zvaničnoj utakmici u dresu reprezentacije bio sjajan s 21 poenom i 12 skokova, dok je Nurkić uz 17 poena dodao i 6 skokova.

Uz pomenutu trojku, kada se utakmica se utakmica lomila na sceni je bio Aleksandar Lazić je ubacio devet poena, njegovom tricom BiH je dvije minute otišla ne nedostižnih deset poena prednosti.

Portugalci su bolje izgledali u prvom poluvremenu. Visok procenat šuta očekivano ih je držao u životu. Rafael Lisboa i Candido Sa su pogodili trice u samoj završnici prve četvrtine za +7 Portugala. Kad je Diogo Brito pogodio novu tricu za 33:23 situacija na parketu nije izgledala nimalo ugodno po reprezentaciju BiH.

Međutim u preostalih šest minuta, Portugalci su ubacili samo sedam poena, dok je BiH taj mini period dobila sedam razlike. Pet minuta prije kraja treće četvrtine na semaforu je stajalo 44:44, nakon čega BiH po prvi put ide na šest poena prednosti.

Super važni tricu pogađa Garza za 68:63, Musa realizirala tri slobodna bacanja i utakmicu bh košarkaši odvode u mirnije vode. Rafael Lisboa kod Portugala 22 poena, Travante Williams 19.

Narednu utakmicu BiH igra već sutra protiv Poljske, dok je u srijedu protivnik Mađarska. Dvije selekcije iz ove skupine idu dalje u nastavak kvalifikacija.

Kopirati
Drag cursor here to close