Kraj

Spektakularnom ceremonijom završene Olimpijske igre u Tokiju

Olimpijada je najmasovnije svjetsko sportsko natjecanje na kojem se za medalje u različitim sportovima natjecalo više od 11.000 sportistkinja i sportaša iz cijelog svijeta.
Sport / Flash | 08. 08. 2021. u 17:00 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spektakularnom ceremonijom i vatrometom završene su 32. Ljetne olimpijske igre koje su u Tokiju održavane od 23. srpnja, javlja Anadolu Agency (AA).

Olimpijada je najmasovnije svjetsko sportsko natjecanje na kojem se za medalje u različitim sportovima natjecalo više od 11.000 sportistkinja i sportaša iz cijelog svijeta.

Danas su završena sva natjecanja i podijeljene medalje najuspješnijim sportašima. Na ceremoniji zatvaranja Olimpijade su dodijeljene medalje najboljim sudionicima maratona u muškoj i ženskoj konkurenciji, a zlatne medalje pripale su kenijskim atletičarima Eliudu Kipchogeu i Peres Jepchirchir.

Anadolija Agencija / Završene su 32. Ljetne olimpijske igre u Tokiju

Olimpijada u Tokiju će ostati upamćena po načinu organiziranja koji je prilagođen uvjetima pandemije COVID-19, a ponajviše po jednogodišnjem odgađanju i što na tribinama sportskih borilišta nije bilo gledatelja.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach izjavio je da su sportaši poteklih 16 dana fascinirali i zadivili svijet na Olimpijskim igrama koje su bile bez presedana.

“Žestoko ste se nadmetali na borilištima, ali i zajedno živjeti, što je snažna poruka solidarnosti i mira. Nadahnuli ste nas idejom ujedinjenja sporta“, kazao je Bach.

Ističući kako olimpijski duh i Olimpijada u Tokiju predstavljaju simbol nade i budućnosti, Bach je kazao da Japan i Japanci mogu biti ponosni na organizaciju ovih igara.

Medalje na Olimpijadi u Tokiju osvajali su sportaši i sportistkinje iz ukupno 93 zemlje.

Sportaši SAD-a Tokio napuštaju kao najuspješnija nacija s osvojenih 113 medalja, uključujući 39 zlatnih. Druga je Kina sa 88 medalja, među kojima 38 zlatnih, domaćin Japan je na trećem mjestu sa 58 medalja (27 zlatnih).

Iz regije je Hrvatska bila najuspješnija na Olimpijadi u Tokiju jer je sa po tri zlatne i srebrne i dvije brončane medalje zauzela 26. mjesto. Srbija je 28. s tri zlatne, jednom srebrnom i pet brončanih medalja.

Iako nisu osvojili niti jednu medalju, sedam sportaša Bosne i Hercegovine su u Tokiju ostvarili najbolje rezultate u povijesti Bosne i Hercegovine.

Taekwondoista Nedžad Husić je zauzeo 5. mjesto u kategoriji do 68 kilograma, Amel Tuka 6. mjesto u utrci na 800 metara, Larisa Cerić 9. mjesto u džudu u kategoriji preko 78 kilograma, a Mesud Pezer je bio 11. u bacanju kugle.

Mlada plivačica Lana Pudar je bila 19. na 100 metara leptir, a njen kolega Emir Muratović 42. na 50 metara slobodno i 45. na 100 metara slobodno. Najslabiji rezultat iz bh. olimpijskog tabora ostvarila je streljačica Tatjana Đekanović koja je zauzela 47. mjesto od 50 natjecateljica u disciplini zračna puška 10 metara.

Naredne Ljetne olimpijske igre održat će se u Parizu 2024. godine, a gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo danas je u Tokiju i formalno preuzela olimpijsku zastavu.

Kopirati
Drag cursor here to close