Feđini specijali

Ruhrski derbi: Rex protiv lavova

Ako u narednih par sati ne bude povišenih temperatura, suhog, neugodnog kašlja, bola u prsima, mišićima, sezona u Bundesligi će biti nastavljena utakmica 26. kola.
Sport / Flash | 16. 05. 2020. u 13:10 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon dva mjeseca pauze. Prvo pitanje koje postavljaju ljubitelji nogometa je, što očekivati od nastavka sezone? Budući da nije bilo utakmica i da igrači nisu mogli normalno trenirati, teško je procijeniti tko bi mogao biti u kakvoj formi. Stoga neki očekuju velika iznenađenja na početku.

Za zagrijavanje derbi Borussia – Schalke

 Igrom slučaja, već na restartu imamo veliki derbi, Ruhrski, onaj između Borussije Dortmund i Schalkea. Fanovi Borussije i Schalkea toliko mrze svoje susjede i rivale da najradije uopće ni ne izgovaraju ime protivničkog kluba. Za navijače iz Gelsenkirchena Borussija je "Lüdenscheid-Nord" (Lüdenscheid-sjever), a za fanove iz Dortmunda Schalke je "Herne-West" (Herne-zapad). Inače, Lüdenscheid i Herne su imena stvarnih naselja u Njemačkoj, nalaze se na zapadu zemlje i sinonim su za - duboku provinciju.

Rivalstvo je počelo 1925. godine, ali u nekim ranim godinama, uglavnom je to bilo ono neko "prijateljsko" sportsko.

- Od samog početka postojanja između dva kluba je vladalo prirodno rivalstvo, no tek se u 70-im godinama navijačka scena počela radikalizirati, reći će Gerd Kolbe, bivši glasnogovornik Borussije Dortmund.

 Rex ugrizao dva igrača Schalkea

I upravo u tom periodu, odigran je jedan od derbija koji će zbog dešavanja na terenu ostati kako se obično kaže upisan posebnim slovima. Radi se o susretu s početka rujna 1969. godine. U to vrijeme je još uvijek Schalke koristio stadion Rote Erde (Crvena zemlja) u Dortmundu kao domaći, ali je Borussija zvanično bila domaćin. Stadion je bio krcat, kako nije bilo ograde, navijači su bili jako blizu terena. Problemi su nastali kada je Hans Pirkner postigao vodeći gol za Schalke. Navijači ovog kluba su utrčali na teren i nastala je gužva. Gužva u kojoj su najgore prošla dvojica igrača, danas nažalost, obojica pokojni, Friedel Rausch (kasnije poznati trener) i Gerhard Neuser. Policija u želji da se utakmica nastavi što prije je na terenu koristila "pomoć" svojih pasa koji su reagirali u svom stilu.

- Osjetio sam iznenadnu bol. Kada sam se okrenuo vidio sam kako pas "drži" čvrsto moju stražnjicu u zubima. Pao sam na teren, ali nisam izašao iz igre. Tada nije bilo zamjena, pa sam morao igrati. Dobio sam zavoj i tetanus protiv infekcije u poluvremenu. To je bilo to. Utakmica je na kraju završila 1:1, a meni je do kraja života kao podsjetnik na tu utakmicu ostao jedan ožiljak dug četiri centimetra. Sjećam se kako sam narednih dana spavao samo na stomaku. Čak sam dobio i neku vrstu novčane nadoknade, tadašnjih 500 maraka što je bio popriličan novac u to vrijeme. I da, buket cvijeća. Znam kako su se ljudi tada šalili govoreći kako je bolje što me ugrizao za stražnjicu, a ne s druge strane, prepričavao je Rausch taj događaj.

Za razliku od njega Gerhard Neuser je morao ostati u svlačionici na poluvremenu jer je ugriz za bedro bio previše neugodan. Nakon te utakmice, policija je odlučila kako na stadionu psi moraju imaju zaštitne brnjice.

Za odgovor stižu lavovi

U drugom dijelu sezone, 11. ožujka duel ova dva rivala je obilježio jedan lav! Predsjednik Schalkea Günter Siebert pronašao je način za "osvetu". Naime, Günter je odlučio posjetiti zoološki vrt kako bi "rentao" četiri lava. Prije samog izlaska na teren igrače i suce na terenu su dočekali lavovi koji su bili poprilično mirni za razliku od Rexa (psa koji je napao igrače Schalkea). Lavovi su cijeli susret bili uz sami teren. Günterov moto je bio "Was den Dortmunder die Schäferhunde, das sind uns Schalkern die Löwen" ili u prijevodu "Što su njihovi ovčari (misleći na rasu psa), to su naši lavovi".

Danas s koronom, prazne tribine

Kasnije će rivalitet dobiti na intenzitetu, pa će sukobi navijača biti sve veći. Tako su jednom prilikom navijači Schalkea "zalili" uoči derbija ulaz za goste svinjskom krvlju, dok je recimo  dugogodišnji igrač momčadi iz Dortmunda, Kevin Grosskreutz rekao kako bi se odrekao vlastitog djeteta kad bi se odlučilo navijati za Schalke.

U listopadu 2012. bilo je žestokih obračuna između navijača ova dva kluba uoči utakmice u Dortmundu, a ista se stvar ponovila i sljedeće godine u Gelsenkirchenu. Klubovi su, razočarani tim događanjima, prijetili da će ubuduće derbije igrati iza zatvorenih vrata, bez publike. Ne sluteći da će se to jednom i dogoditi. Danas.

Kopirati
Drag cursor here to close