Problem financiranja sportaša

Lana: Nije lijep osjećaj pripremati se, a pritom ne znati hoćeš li imati sredstva za natjecanje

Ovim načinom financiranja i oni rijetki vrhunski rezultati na svjetskom i europskoj razini koji su do sada ostvareni neće biti ostvareni u budućnosti, a najbolji sportaši će odlaziti u druge države, generalni je zaključak okruglog stola u Olimpijskom
Sport / Flash | 23. 12. 2022. u 14:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Model financiranja sporta u Bosni i Hercegovini je stihijski, minimalan, bez valjanih kriterija i nadležnosti, te ne vodi napretku i ostvarenju vrhunskih rezultata, nego nazatku i gašenju vrhunskog sporta BiH.

Ovim načinom financiranja i oni rijetki vrhunski rezultati na svjetskom i europskoj razini koji su do sada ostvareni neće biti ostvareni u budućnosti, a najbolji sportaši će odlaziti u druge države, generalni je zaključak okruglog stola u Olimpijskom odboru BiH o sustavnom financiranju sporta u BiH.

Novac za natjecanje

U Bosni i Hercegovini je, kako je istaknuto, postala praksa da se reaktivno djeluje kada su u pitanju vrhunski sportski rezultati. S izgradnjom bazena počne se nakon što se ostvari vrhunski sportski rezultat, a Olimpijskih igara se sjetimo u onom momentu kada olimpijci ulaze u avion ako su nekim čudom osigurali novčana sredstva za avionsku kartu i opremu. O načinu i putu ostvarenja olimpijske norme nitko ne postavlja pitanje, odnosno olimpijaca se sjetimo opet nakon Olimpijskih igara kako bi kritizirali njihove rezultate.

Punu podršku akciji rješavanja sustavnog financiranja vrhunskog sporta u Bosni i Hercegovini dao je bh. reprezentativac i član madridskog Reala Džanan Musa.

''Svaki sportist želi učiniti svoju zemlju ponosnom. Nijedan sportaš ili nacionalni tim ne bi trebao razmišljati hoće li imati sredstva da ode na neko natjecanje zbog financijskih problema. Nadam se da će se ovaj problem uskoro riješiti'', poručio je Musa.

I dok su u susjednim državama već doneseni višemilijunski budžeti za vrhunski sport za narednu godinu, istovremeno u Bosni i Hercegovini iako smo u prosincu, grant za 2022. godinu još nije podijeljen, navode iz OKBiH. Važno je napomenuti da u proteklih deset godina grant za vrhunskih sport na državnom razini tri puta nije uopće podijeljen.

Najbolji bh. taekwondoist Nedžad Husić ističe da sportaš u BiH ne mogu uticati na sustav, ali to mogu učiniti institucije koje su nadležne za sport.

Pronaći rješenje 

''Olimpijski odbor BiH i sportski savezi su tu da se bore za prava sportaša i za uvjete, a na sportašima je da opravdamo povjerenje. U BiH nažalost ne postoji sustavno ulaganje u sportaše. Nagrade nakon postignutih rezultata i drugi načini financiranja nisu dugoročno rješenje uređenja vrhunskog sporta'', kazao je Husić i apelirao na institucije da konačno pronađu rješenje za ove probleme.

Sudionici Okruglog stola zahtijevaju da se uveća budžet za sport na svim razinama vlasti BiH u skladu s prosjekom Europske unije koja iznosi jedan posto od ukupnog državnog što bi na državnom razini iznosilo minimalno 10,7 milijuna KM.

Traže i usvajanje kriterija za dodjelu sredstava, gdje sredstva s državne razine trebaju biti isključivo namijenjena za Olimpijski odbora BiH, Sportske saveze BiH i Paraolimpijski odbor BiH, što preporučuju i entitetskim razinama. Sredstva bi se koristila za pripreme, nastup i nagrade reprezentativnih selekcija ili reprezentativaca (olimpijaca) uz permanentnu kontrolu tokova novca i utroška sredstava.

Sredstva bi morala biti operativna sukcesivno najkasnije od 1. siječnja za predstojeću godinu.

Sredstva i od igra za sreću

Zahtijevaju i da se izdvoje značajna sredstava od igara na sreću, formira jedinstven sistem nagrađivanja za vrhunske rezultate na državnom, odnosno entitetskim razinama ostvarenih na olimpijskim igrama, europskim i svjetskim prvenstvima, napravi jedinstven sustav za dodjelu identičnih naknada na razini BiH – nacionalnih sportskih penzija za sve vrhunske sportaše te usvoji strategija razvoja sporta BiH.

Traže i izdvajanje adekvatnih sredstava za program "Podrška mladim olimpijskim nadama" na svim razinama vlasti BiH te za program "Podrška za vrhunske sportaše" koja bi se usmjerila prema potencijalnim olimpijskim kandidatima i olimpijcima Bosne i Hercegovine.

Akciju je podržala i bh. plivačica Lana Pudar, koja ističe da je svim sportašima velika čast i zadovoljstvo kada svoju državu predstavljaju na najvećim sportskim natjecanjima, te podsjeća da i država ima obvezu da osigura sredstva za pripreme sportaša i odlazak na natjecanja.

Nadam se da će institucije imati sluha

''Nije lijep osjećaj trenirati i pripremati se za natjecanja, a pritom ne znati hoćeš li imati sredstva potrebna za odlazak na natjecanje. Mislim da je krajnje vrijeme da se ova oblast sustavno riješi. Nadam se da će institucije imati sluha i da će shvatiti važnost sporta za promociju države'', podvukla je Pudar.

Ovi zaključci su proistekli iz komparativne analize financiranja vrhunskog sport u zemljama iz okruženja.

Prema dostupnim podacima Slovenija će za narednu godinu izdvojiti 17 milijuna KM za potrebe Olimpijskog odbora Slovenije dok će lokalne zajednice za sport izdvojiti više od 200 milijuna KM.

Budžet Hrvatskog olimpijskog odbora je za 2021. godinu iznosio 51,8 milijuna KM.

Ministarstvo Republike Srbije je za narednu 2023. godinu izdvojilo 84 milijuna KM od čega će Olimpijskom odbora Srbije pripasti 4,32 milijuna KM, a sportskim savezima Srbije oko 30 milijuna KM. Za nacionalne mirovine je izdvojeno oko 19 milijuna KM.

Makedonija izdvaja za sport preko Agencije za omladinu i sport oko 30 milijuna KM od čega Olimpijski odbor Makedonije dobiva oko 200 tisuća KM samo za rad kancelarije.

Crna Gora izdvaja za nacionalne sportske federacije, Olimpijski i Paraolimpijski odbor oko 7,8 milijuna KM, od čega 600 tisuća KM za rad ureda Olimpijskog odbora .

Štrajk sportaša

''Ako se nešto hitno i sustavno ne promjeni po pitanju financiranja vrhunskog sporta, vrlo lako se može dogoditi da najbolji sportaši BiH i bh. reprezentacije stupe u generalni štrajk ispred nadležnih institucija BiH i institucija visokog i specijalnog predstavnika EU, čime bi bili još jednom glavna tema na vijestima širom svijeta. Naredni korak bi bio neodlazak na Olimpijske igre'' priopćeno je iz OK BiH.

Bh. atletičar Amel Tuka podsjeća da su vrhunski bh. sportaši najbolji veleposlanici BiH u svijetu, koji na putu ostvarenja svojih ciljeva ne treba da razmišljaju hoće li imati novac za putnu kartu, opremu, smještaj ili zdravstveno osiguranje.

''BiH mora osigurati budžet za vrhunski sport kao što to radi svaka europska zemlja, a kako bi postizali vrhunske rezultate i bili rame uz rame s najboljim sportašima svijeta, te donosili odličja s najvećih natjecanja. Također, to bi zaustavilo odlazak naših talentiranih sportista u druge zemlje'' zaključio je Tuka.

Kopirati
Drag cursor here to close