Mostar

JK Neretva domaćin 1. Državno kata prvenstvo BiH i 1. EJU dječjeg kata festivala

U Bosni i Hercegovini do sada nikada nije održano kata prvenstvo pa je ovo bio povijesni događaj za grad Mostar i JS BiH.
Sport / Flash | 12. 12. 2023. u 19:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U gradu Mostaru održano je 1. Državno judo kata prvenstvo BiH u organizaciji Judo kluba ''Neretva''. Ovaj klub je jedini klub koji je nastupio na nekom od većih kata turnira i u BiH donio prve povijesne medalje s Europskog kata prvenstva. U Bosni i Hercegovini do sada nikada nije održano kata prvenstvo pa je ovo bio povijesni događaj za grad Mostar i JS BiH.

Na inicijativu glavnog trenera JK Neretva, Majo Ćeško kata je oživjela i u našoj zemlji. Ovo je bio pravi kamen temeljac za stvaranje novih kata judaša različitih uzrasta ali i sposobnosti. Na prvenstvu države nastupile su i osobe s posebnim potrebama.

Prvenstvo je održano u mirnoj i kulturnoj atmosferi i lijepim prizorima koje pruža judo kata da je ovaj trenutak bio koji će svi natjecatelji i posjetitelji zauvijek pamtiti. Adaptirana judo priča veća je od svih nas samih i ta činjenica se ne smije zaboraviti te se ona mora nastaviti, istaknuli su iz JK Neretva.

Jednake mogućnosti su jednako važne kao i jednaka prava, a ovo prvenstvo je bila prilika da svi pokažu svoj trud i rad, svoj natjecateljski duh i svoje judo znanje u katama. Također moramo naglasiti da je prvo državno kata prvenstvo prošlo bez ijedne ozljede.

Prije samog prvenstva održan je sudački seminar s eminentnim kata sucima, predstavnicima iz EJU/IJF na kojem je nekoliko kandidata polagalo pismeni i praktični ispit. JS BiH dobio je svoje prve nacionalne kata suce, a među njima je i pet članova mostarske Neretve. Judo savez Herceg Bosne i Judo Savez BiH bogatiji su za prve nacionalne kata suce, a licencu su dobili, Majo Ćeško i Srđan Ajvaz za Nage no Kata i Katame no Kata, Mate Smiljanić, Josip Previšić i Domagoj Jozeljić za Nage no Kata.

U sklopu prvenstva BiH održan je i 1.EJU Dječji Kata Festival za mlađe uzraste sa preko 30 dječaka i djevojčica koji su demonstrirali judo tehnike, a po njihovim osmjesima svi prisutni mogli su posvjedočiti koliko im je to bilo važno. Prvenstvo je održano na dva tatamija za 32 para na kojem su se natjecali uzrasti od U13 do seniorskog uzrasta. Na prvenstvu je sudjelovalo 10 judo klubova koji djeluju na području cijele BiH.

JK Neretva proglašena je najuspješnijom ekipom prvenstva, te osvojila još tri pehara, za najuspješniju ekipu mlađih kadeta U13, najuspješniju ekipu kadeta U18 i najuspješniju ekipu juniora U23. Klub je osvojio 8 zlatnih, 4 srebrene i 6 brončanih medalja.

Zlatne medalje i pehar osvojili su:

Jelena Ćeško (U13) Nage no Kata (3G)

Antonio Aničić (U13) Nage no Kata (3G)

Rino Vrljić (U18) Nage no Kata (3G)

Dragan-Paol Senkić (U18) Nage no Kata (3G)

Srđan Ajvaz (U23) Katame no Kata

Dragan-Paol Senkić (U23) Katame no Kata

Srđan Ajvaz (SEN) Katame no Kata

Dragan-Paol Senkić (SEN) Katame no Kata

Srebrene medalje osvojili su:

Gabrijela Previšić (U13) Nage no Kata (3G)

Josip Ćavar (U13) Nage no Kata (3G)

Mateo Puljić (SEN) Nage no Kata (5G)

Ivan Jurić (SEN) Nage no Kata (5G)

Brončane medalje osvojili su:

Karlo Kljajo (U13) Nage no Kata (3G)

Dani Hadžić (U13) Nage no Kata (3G)

Josip Previšić (U23) Nage no Kata (5G)

Domagoj Jozeljić (U23) Nage no Kata (5G)

Josip Previšić (SEN) Nage no Kata (5G)

Domagoj Jozeljić (SEN) Nage no Kata (5G)

Za najuspješniji kata par cijelog prvenstva proglašeni su Dragan-Paol Senkić i Srđan Ajvaz te im je tom prigodom dodijeljeno posebno priznanje. Svi natjecatelji su se kući vratili kao pobjednici i ravnopravni judaši. Judo vikend u Mostaru bio je tvornica sreće za sve male i velike judaše.

Podsjećamo da je JS BiH na osnovu uspjeha i nastupa na nekoliko europskih i jednom svjetskom prvenstvu JK Neretva iz Mostara i JK Una iz Bihaća dobio domaćinstvo Europskog kata prvenstva 2024. u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close