Sportske igre mladih

Jedan od najljepših sportskih događaja za mlade održan i u općini Posušje

Ovo je inače pilot projekt u općini Posušje na kojeg se dugoročno računa.
Sport / Flash | 19. 07. 2022. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jučer su se u Rakitnu, po prvi puta na lokalnoj razini u našoj županiji, organizirale Sportske igre mladih. Riječ je o najmasovnijem amaterskom sportskom događaju u ovom dijelu Europe, koji uključuje tri države i u kojem je od prve organizacije sredinom devedesetih, sudjelovalo ukupno preko milijun i pol natjecatelja.

Suorganizaciju potpisuje Sportski savez, uz potporu Općine Posušje. Kako je kazao prof. Mario Knezović, ispred suorganizatora, cilj igara je ukazati djeci na važnost sporta, a na odraslima je promovirati ga da se što više djece uključuje u sportske aktivnosti.

Foto:PR / Jedan od najljepših sportskih događaja za mlade održan i u općini Posušje

U protokolarnom djelu, nazočnima su na ovome događaju uputili pozdrave Ante Begić, načelnik općine Posušje, Zvonimir Širić predsjednik Sportskog zaveza općine Posušje i Darko Vučić, načelnik sektora za razvoj i natjecateljski sport pri Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske, uz čiju se pomoć igre i održavaju.

Potom se pred mnoštvom djece i mladih, koji su organizirano doputovali na ovaj događaj, odvijao pravi mali olimpijski show, paljenje plamena, uz himnu Igara mladih, čime su simbolično otvorene igre. Čast da prodefilira s bakljom i upali plamen pripala je Slavku Dumančiću, reprezentativcu U15 reprezentacije BiH.

Već koju minutu kasnije, oko 16 sati, sportski timovi su krenuli prema nekoliko lokacija kako bi odigrali utakmice u odbojci, nogometu, košarci. Nešto manji natjecatelji su u prostoru sportske dvorane okušali se u igri graničara, dok su pojedinačno natjecatelji imali prilike odmjeriti snage u atletici. Ništa nije prepušteno slučaju, pa su tako na ovim vrućinama za sve njih i posjetitelje organizatori pripremili i okrjepu.

Ovo je inače pilot projekt u općini Posušje na kojeg se dugoročno računa. Drugim riječima, očekuje se da ove igre postanu tradicionalne kako na području općine, tako i na području županije i da svojom organizacijom budu uzor drugima. Na tom putu ohrabruje podatak kako se za ovo prvo natjecanje u vrlo kratkom roku prijavilo se više od 220 natjecatelja koji su pojedinačno i ekipno sudjelovali na jučerašnjim prvim Sportskim igrama mladih u Rakitnu.

Foto:PR / Jedan od najljepših sportskih događaja za mlade održan i u općini Posušje

Igre su svojevrstan fenomen, s tradicijom dugom 26 godina. Povezuju sve svoje sudionike i uključuju ih u pozitivnu sliku kao promotore zdravog načina života i društvenih vrijednosti među djecom i roditeljima. Iako se bave amaterskim sportom, sve aktivnosti se rade prema standardima profesionalnih natjecanja koja uključuju profesionalne sportske terene, educirane suradnike kineziologe i profesore tjelesnog odgoja, profesionalne suce, delegate i vrhunski event management. Međunarodna natjecanja unutar Sportskih igara mladih, na kojima će vjerujemo biti u budućim godinama zastupljeni i natjecatelji iz općine Posušje, organizirane su pod pokroviteljstvom uglednih institucija poput Međunarodnog Olimpijskog odbora i Europske komisije, UEFA i FIDE.

Sve ovo što se jučer događalo u Rakitnu, trebala bi biti izvrsna pozivnica za naše mlade da se i sljedeće godine u još većem broju uključe u ovu lijepu sportsku manifestaciju, prvenstveno da se zabave, zavole sport, ali i stvore nova poznanstva i dragocjena iskustva.

Kopirati
Drag cursor here to close