Navijači

Hercegovci dio navijačke skupine "Sinovi"

Pjesma i navijanje u Rotterdamu zapravo nije ni prestajalo pet dana. Navijačka skupina ''Sinovi'' zadnje je dvije godine okupljena oko reprezentacije. Riječ je o dečkima koje, između ostaloga, spaja nevjerojatna iskrena ljubav Vatrenima.
Sport / Flash | 19. 06. 2023. u 15:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sadržajna je bila avantura hrvatskih navijača u Nizozemskoj zadnjih nekoliko dana. Dvadesetak tisuća fanova reprezentacija okupiralo je Rotterdam, Amsterdam, Delft i mnoga manja mjesta u okolici.

Gotovo na svakom koraku mogli ste vidjeti navijačke skupine koje su se spontano okupljale po kafićima, restoranima i trgovima nizozemskih gradova, prenosi Večernji list.

Spaja ih ljubav prema reprezentaciji

Pjesma i navijanje u Rotterdamu zapravo nije ni prestajalo pet dana. Navijačka skupina ''Sinovi'' zadnje je dvije godine okupljena oko reprezentacije. Riječ je o dečkima koje, između ostaloga, spaja nevjerojatna iskrena ljubav prema svemu što vatreni predstavljaju sve ove godine. Među Sinovima jako je puno pozitivne energije, a skupinu, između ostalih, čine brojni ozbiljni i uspješni poslovni ljudi. 

"Ideja se rodila prije dvije godine. Riječ je o 11 ljudi, odnosno 11 ekipa, koliko se okupilo s idejom da osnujemo udrugu i da u budućnosti funkcioniramo kao cjelina. Svi mi godinama pratimo hrvatsku reprezentaciju, neki još od Svjetskog prvenstva u Francuskoj, neki čak i ranije, od Eura 1996. godine. Jasno je da nas veže ista priča, a to je ljubav prema nogometu, hrvatskoj reprezentaciji, ali i ugodnom druženju, putovanjima, uživanju u svakom obliku. Godina samo se viđali po utakmicama i ti su susreti prerasli u prava prijateljstva. Neki su već ranije bili članovi drugih udruga, no svima nam se zapravo zgadilo što bi se to najčešće pretvorilo u priče oko novca gdje su bila važna samo članstva, sponzorstva, besplatne ulaznice i putovanja. Toga kod nas nema", počeo je Branimir Musa.

Članovi iz svih dijelova Europe

"Kao udruga zatvorena smo grupa i ne postoji klasično učlanjivanje kako tko hoće. Članstvo je, naravno, moguće, ali funkcioniramo isključivo po principu preporuka nekog od postojećih članova", kaže Musa. 

U međuvremenu su u članstvo primili i navijačku skupinu "Odani". Riječ je o dečkima iz Hannovera koji imaju nevjerojatnu energiju i ljubav prema navijanju i hrvatskoj reprezentaciji.

"U našoj udruzi su dečki iz svih dijelova Hrvatske, Zagreba, Splita, Rijeke, Nuštra, ali i iz Bosne i Hercegovine, Ljubuškog, Livna, Mostara, Tomislavgrada... Također, priključili su nam se i dečki iz Reutlingena i Kölna, ali i iz Švedske. Ima nas otprilike 300, a naš najveći cilj jest da se svi okupimo i družimo, ali i da pokidamo grla navijajući za Hrvatsku", kaže Musa koji je tajnik udruge.

Kako se ova priča financira?

S obzirom na to da nemaju članarinu, nikakve sponzore niti donacije od HNS-a ili bilo koga drugog, financiraju se iz vlastitih džepova.

"Sami financiramo sva putovanja, ulaznice, majice, šalove i transparente. Važno nam je samo da ovu priču stalno poboljšavamo u svakom segmentu. Najbolji primjer snalaženja je ovih dana za finale Lige nacija uoči kojeg smo Uefu zasuli prijavama i sve dobivene ulaznice deponirali na jedno mjesto i dijelili ih po prioritetima, odnosno broju utakmica ili lojalnosti našoj navijačkoj skupini. Zaštitni znak zagrebačkog dijela udruge je Milo Hrnić, čiju fotografiju nosimo na svaku utakmicu. On je naš vođa i ćaća",  sa smiješkom je zaključio Musa.

Na putu do Rotterdama imali poteškoće

Dečki iz navijačke udruge "Sinovi" tijekom puta u Rotterdam imali su i poteškoća. Po slijetanju u Köln dočekale su ih jake policijske snage koje su reagirale na dojavu o njihovu neprikladnom ponašanju u zrakoplovu. Nisu ih pustili iz zrakoplova dosta dugo i dečki su na kraju jedva stigli na vrijeme na prvu utakmicu u Rotterdamu.

"Očito im je zasmetalo što smo zapjevali u zrakoplovu. Policajci su ipak malo preuveličali problem, no na kraju se sve završilo u normalnom ozračju i nastavili smo put za Rotterdam. Zapravo, najveći problem bio je u osoblju Eurowingsa koje je malo nekorektno reagiralo predimenzioniravši problem", objasnili su dečki.

Kopirati
Drag cursor here to close