BK Mostar

Mostar ima sluha i kilometar staze za bicikliste

''Mnogi prijatelji iz inozemstva koji dolaze ovamo ostaju ugodno iznenađeni prometnom kulturom u Hercegovini'', kaže predsjednik BK Mostar, Toni Zorić
Sport / Flash | 23. 04. 2021. u 12:33 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Uvijek ima izuzetaka, naravno, ali generalno ne možemo se požaliti na ponašanje vozača na prometnicama. Osobno jako puno vremena provedem na prometnicama vozeći bicikl i nemam neka pretjerano loša iskustva, no dodajem kako uvijek ima iznimki'', kaže za Bljesak.info predsjednik Biciklističkog kluba (BK) Mostar Toni Zorić.

Ističe kako su i biciklisti iz drugih zemalja pozitivno iznenađeni ponašanjem ostalih sudionika u prometu prema biciklistima.

Dijaspora iznenađena kulturom

''Mnogi prijatelji iz inozemstva koji dolaze ovamo ostaju ugodno iznenađeni prometnom kulturom u Hercegovini i kažu kako je stanje kod njih u europskim zemljama mnogo gore. No isto tako moramo uzeti u obzir koliko je kod njih veći i užurbani promet nego kod nas'', kaže Zorić, koji ističe kako je ogledalo prometne kulture nedavno održani trening kamp biciklističke reprezentacije BiH u Mostaru.

''Reprezentativci BiH su ostali ugodno iznenađeni vozačima koji su im svirali, pozdravljali i mahali iz automobila, neki od njih su čak i stajali kako bi se uslikali s BiH reprezentacijom. Sve su to pozitivni komentari koji odlaze iz Hercegovine i kruže društvenim medijima i jako lijepo je to pročitati o svojoj zemlji i regiji. Lijepo je pročitati kako su naši lokalni ljudi generalno kulturni i uljudni'', rekao je Zorić.

Nemogućnost gradnje staza u centru

Ipak, biciklisti u gradskom središtu Mostara nemaju mnogo prostora za sebe, gdje urbani dio grada posjeduje tek nekoliko stotina metara biciklističke staze. No, predsjednik BK Mostar je, kaže, zadovoljan budućim naporima Gradske uprave po tom pitanju.

''Svi smo mi manje-više svjesni loše infrastrukture u Gradu Mostaru kada su u pitanju biciklističke staze, no isto tako svjesni smo da nije baš jednostavno u ovako zgusnutom prostoru uključiti nove staze, tako da ne inzistiramo toliko da se ide u tom smjeru. U samom centru grada imamo jednu stazu u dužini 200-300 metara i nekih jedan kilometar izvan grada, u Sjevernom logoru. No, veseli nas što Grad Mostar ima sluha za biciklizam i kako bude ova priča o biciklizmu rasla, a rasti će, tako će se i interes za stazama povećavati, a vjerujemo porastom korisnika biciklizma, postat će jedno od ključnih pitanja u skorijoj budućnosti'', rekao je Zorić.

Odustalo se od Strategija razvoja?

Iz mostarske Gradske uprave je rečeno kako će se svakom novom rekonstrukcijom ulica, graditi i biciklistička staza gdje ima mjesta za nju. Ulice se rekonstruiraju ali, čini se, ne nastaju novi metri staze. Ranija inicijativa BK Mostar bila je izrada Studije razvoja biciklističkog prometa, ali ona će ipak pričekati. 

''Mislim da Studije razvoja biciklističkog prometa nećemo raditi u skorije vrijeme. Vjerujem složit ćete se kako nema smisla raditi po ovom pitanju dok se ne ukaže zainteresiranost za istu i implementaciju aktivnosti koje pokaže ta studija'', kaže predsjednik kluba.

Hoće li staze na Kopu pred vijećnike?

Uz Strategiju razvoja, mostarski biciklisti su inicirali da se na lokalitetu Kop izgrade biciklističke staze. I ta je inicijativa ranije propala zbog nepostojanja Gradskog vijeća, ali Zorić nije mogao potvrditi hoće li inicijativu ponovno uputiti pred gradske vijećnike.

''Kako nismo imali Gradskog vijeća sve je to stajalo i stagniralo, kao i mnogo drugih pitanja u gradu Mostaru. Danas, svjedoci smo i nedavne akcije udruge Eko Kop koja je posadila lipe na Kopu, nadamo se da je to znak da se nešto ponovo pokreće po pitanju Kopa i da će ova lokacija uskoro zaživjeti i biti okupljalište djece i mladih sportaša'', rekao je.

Uspostava 'Next Bike' sustava

Pred mostarskim biciklistima zacrtana je nova aktivnost, a to je uspostava sustava ''Next Bike''. Ideja je predstavljena prije nekoliko godina, ali svoju realizaciju bi, kaže, mogla imati u budućnosti.

Pročitajte još

''Nedavno smo načeli temu s novim gradonačelnikom po pitanju sustava 'Next Bike' odnosno gradskih bicikala koji bi bili na usluzi građanima, nešto što svaki veći grad u BiH ima, no nažalost Mostar malo kasni. Naišli smo na zainteresiranost kod novog gradonačelnika Maria Kordića, a moram naglasiti da smo ovo pokušali realizirati i s prethodnim gradonačelnikom, no projekt nije vidio svjetlo dana. Uvjereni smo da je ovaj projekt sljedeća pozitivna stvar u Gradu Mostaru koja će zaživjeti'', rekao je za Bljesak.info Zorić.

Podsjećamo, gradonačelnik Kordić ranije je istaknuo kako je jedna od strateških grana razvoja Grada Mostara upravo privlačenja biciklista kao turista. Kordić je tada pohvalio i duljinom mostarskih staza.

"Grad Mostar ima dosta veliku ponudu, oko 2000 kilometara biciklističkih staza, i iznimno smo ponosni što ovako nešto imamo priliku ugostiti. Grad Mostar će projekt privlačenja biciklista kao turista podržati i u budućnosti", kazao je ranije gradonačelnik Kordić.

Kopirati
Drag cursor here to close