Nuklearna kataklizma

Znate li gdje se sakriti od nuklearne eksplozije?

U novoj studiji skupina autora analizirala je koja su najbolja i najgora mjesta za sakriti se u slučaju nuklearne eksplozije.
Sci-Tech / Znanost | 24. 01. 2023. u 15:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ilustracija

Istraživači sa Sveučilišta u Nikoziji odlučili su simulirati eksploziju nuklearne bombe kako bi vidjeli kako bi to utjecalo na ljude koji se sklone u zatvorene prostore. Njihova bi otkrića mogla povećati izglede za preživljavanje u slučaju nuklearne kataklizme.

Za studiju, objavljenu ovog tjedna u časopisu Physics of Fluids, istraživači su se usredotočili na nuklearnu bojevu glavu od 750 kilotona koja bi bila detonirana na oko 3.2 kilometra iznad zemlje, a do svoje bi mete došla u obliku interkontinentalnog balističkog projektila.

Širenje eksplozije

Svatko tko bi bio uhvaćen u vatrenu kuglu radijusa od oko 0.8 kilometara ne bi imao nikakvih izgleda da se sakrije i preživi. No dok su u samom ‘srcu’ eksplozije stvari prilično jasne, kako se udarni val početne eksplozije počinje širiti na veće udaljenosti stvari postaju zanimljivije, a izgledi za preživljavanje veći ovisno o lokaciji. Prva zona uz neposredni radijus eksplozije zove se ‘zona umjerene štete’ (moderate damage zone ili MDZ) i ovdje su izgledi za preživljavanje bolji – no praktički neznačajno.

U samo deset sekundi udarni val proširio bi se u radijus od gotovo 4.8 kilometara, donoseći sa sobom hučne vjetrove koji bi srušili manje otporne strukture i vjerojatno ubili svakoga tko nema sreće da bude uhvaćen vani. S druge strane betonske konstrukcije i inače čvrste strukture pretrpjele bi značajnu štetu, ali bi uglavnom ostale stajati, prenosi kozmos.hr.

‘Vjetrovi eksplozije’

Logično, vaši izgledi za preživljavanje bili bi bolji unutar čvrste zgrade, ali to nije tako jednostavno kao što je pojasnio koautor Dimitris Drikakis: „Prije naše studije opasnost za ljude unutar zgrade ojačane betonom koja podnosi udarni val bila je nejasna. No, naša studija sada pokazuje da velike brzine i dalje predstavljaju znatnu opasnost i još uvijek mogu dovesti do ozbiljnih ozljeda ili čak smrtnih slučajeva.“

Ovi ‘vjetrovi eksplozije’ su toliko opaki i brzi da će prodrijeti kroz prozore i vrata i postati još jači dok budu jurišali hodnicima i uskim prostorima – i to vjerojatno tako iznenada da ne biste mogli reagirati. U najgorem slučaju te brzine vjetra mogle bi doseći brzinu od preko 600 km/h u prvih deset sekundi. Čak i ako vas smrtonosni krhotine koje vjetar nosi ne ubiju, sami vjetrovi bi vas i dalje mogli bespomoćno bacati uokolo ako se ne sklonite u zaštićeni dio sobe.

Izgledi za preživljavanje

Međutim, to su apsolutno najgori mogući uvjeti. Srećom postoje neka mjesta na kojima možete izbjeći najveći udar vjetra. Najopasnija mjesta u zatvorenom prostoru svakako su ona uz prozore, kao i hodnici te vrata.

Ljudi bi se trebali držati podalje od ovih lokacija i odmah se skloniti. Koautor Ioannis Kokkinakis pojasnio je kako „čak i u prostoriji okrenutoj prema eksploziji, možete biti sigurni od velikih brzina ako se postavite na uglove zida okrenuti prema eksploziji.“ Naravno ako osoba i preživi inicijalni udar i dalje bi se morala nositi s radioaktivnim padavinama, paklenim požarima koji haraju krajolikom i gotovo potpunim raspadom socijalnih službi – ove stvari, nažalost, autori nisu uključili u svoju studiju.

Kopirati
Drag cursor here to close