Beč

Znanstvenici otkrili funkcionalnu metodu u terapiji neurodermatitisa

Bakteriofagi su virusi različitih vrsta i funkcija, čiji je jedini cilj infekcija bakterija koje ili uništavaju ili potiču na razmnožavanje.
Sci-Tech / Znanost | 05. 10. 2023. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekcem uzrokovan stresom i anksioznošću od sada je moguće liječiti bakterijama koje žive na ljudskoj koži. Tim istraživača na Klinici za dermatologiju Medicinskog Univerziteta u Beču je, u okviru studije o bakteriofagima, otkrio novi pristup pri razvoju inovativnih terapija za neurodermatitis.

Do 15 posto djece i 5 posto odraslih osoba pati od kronično upalne bolesti kože, neurodermatitisa. Unatoč naprednim terapijskim mjerama, jaki svrbež i ekcemi, posebno na pregibima lakta ili koljena, predstavljaju veliko opterećenje za pacijente.

Do sada je značaj bakteriofaga u ljudskom tijelu uglavnom bio poznat iz analiza crijeva. U potrazi za inovativnim terapijskim mjerama za neurodermatitis (atopijski dermatitis, AD), istraživački tim Medicinskog univerziteta u Beču sada je prvi put istražio interakciju između faga i bakterija na koži. Već je duže vremena poznato da napredovanje neurodermatitisa prate masivne promjene na koži.

Bakteriofagi su virusi različitih vrsta i funkcija, čiji je jedini cilj infekcija bakterija koje ili uništavaju ili potiču na razmnožavanje.

"U našem istraživanju otkrili smo u mikrobiomu uzoraka kože pacijenata s neurodermatitisom dosad nepoznate bakteriofage koji na različite načine potiču brži rast određenih bakterija", izjavili su prvi autori istraživanja Karin Pfisterer i Matthias Wielscher u Beču.

Ovi rezultati značajno doprinose boljem razumijevanju kožne mikroflore kod pacijenata s neurodermatitisom i otvaraju put razvoju novih ciljanih terapijskih mjera. Identifikacija i uzgoj bakteriofaga specijaliziranih za uništavanje Staphylococcus aureus nudi obećavajuću opciju.

Bakteriofagi se nalaze ne samo u tijelu, već i posvuda gdje postoje bakterije. Terapija bakteriofagima već se pokazala učinkovitom u studijama kronično upalnih bolesti crijeva. Budući da virusi ne prave razliku između bakterija otpornih na antibiotike i drugih bakterija, istražuju se i kao moguće čudesno oružje u borbi protiv multirezistentnih bakterija. Daljnja istraživanja trebala bi potvrditi vanjsku primjenu terapije bakteriofagima.

Kopirati
Drag cursor here to close