Najvjerojatniji scenarij

WHO i Kina pripremili 'otkriće' o Covidu

Izvještaj se uglavnom zasniva na posjeti tima međunarodnih stručnjaka WHO kineskom gradu Wuhanu, u kome je Covid-19 prvi put otkriven…
Sci-Tech / Znanost | 29. 03. 2021. u 09:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zajedničkoj studiji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Kine o porijeklu Covida-19 navodi se da je prijenos virusa sa slijepih miševa na ljude preko druge životinje najvjerojatniji scenarij nastanka bolesti i da je propust u laboratoriji krajnje malo vjerojatan uzrok, prenosi AP nacrt izvještaja u koji je imao uvid.

Agencija navodi da je danas dobila skoro konačnu verziju izvještaja WHO-a od diplomate sa sjedištem u Ženevi koji nije želio biti identificiran jer nije bio ovlašten davati informacije prije službenog objavljivanja, prenio je Tanjug.

Još nije poznato hoće li izvještaj možda biti mijenjan prije objavljivanja, ali nalazi koje on sadrži uglavnom su bili očekivani i ostavili su mnoga pitanja bez odgovora, prenosi AP.

Tim WHO-a je u izvještaju predložio dalja istraživanja u svim mogućim pravcima vezano za poreklo korona virusa, osim hipoteze da je on "pobjegao" iz laboratorije.

Video: WHO report says animals likely source of COVID

Istraživači su razmatrali četiri scenarija po redoslijedu vjerojatnoće. Zaključili su da je prijenos preko druge životinje vrlo vjerojatan. Ocijenili su da je direktno širenje sa slijepih miševa na ljude vjerojatno, a rekli su i da je širenje prehrambenim proizvodima "hladnog lanca" moguće.

Objavljivanje izvještaja je više puta odlagano, a sužnosnik WHO-a je rekao krajem prošlog tjedna kako očekuje da će on biti spreman za puštanje u javnost u sljedećih nekoliko dana.

Izvještaj se uglavnom zasniva na posjeti tima međunarodnih stručnjaka WHO kineskom gradu Wuhanu, u kome je Covid-19 prvi put otkriven, tijekom siječnja i veljače prošle godine, navodi agencija.

Kopirati
Drag cursor here to close