COVAX

Više od 170 država pridružilo se WHO-ovoj inicijativi za cjepivo

"Više od 170 država pridružilo se platformi COVAX i time dobilo garantirani pristup najvećem svjetskom portfelju cjepiva", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus u četvrtak.
Sci-Tech / Znanost | 17. 09. 2020. u 16:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 170 država pridružilo se COVAX-u, svjetskoj inicijativi za cjepivo Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), objavio je čelnik te institucije u četvrtak.

"Više od 170 država pridružilo se platformi COVAX i time dobilo garantirani pristup najvećem svjetskom portfelju cjepiva", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus u četvrtak, dan prije isteka roka za prijavu u tu inicijativu kojoj je cilj pravedna raspodjela cjepiva diljem svijeta.

WHO je ranije objavio da su pomoć u osiguravanju cjepiva zatražile 92 siromašnije države, dok je 80 bogatijih zemalja izrazilo interes, no neke još moraju potvrditi svoje sudjelovanje do isteka roka.

COVAX vode WHO i savez za cjepiva GAVI, a cilj je proizvesti i dostaviti 2 milijarde doza do kraja 2021. godine, javlja HINA.

Neke države, poput SAD-a, osigurale su svoje zalihe bilateralnim dogovorom, pa se nisu pridružili ovoj globalnoj inicijativi.

"Prvo cjepivo koje će biti odobreno možda neće biti najbolje. Što više pokušavamo, to su veće šanse da ćemo imati veoma sigurno i vrlo djelotvorno cjepivo", naglasio je Tedros tijekom seminara održanog putem interneta na nacionalnom sveučilištu u Singapuru.

Kopirati
Drag cursor here to close