Otkriće

Usred amazonske prašume otkriven napušteni grad

Otkriće dosad najranije i najveće urbane mreže izgrađenih i iskopanih obilježja u Amazoniji rezultat je više od dva desetljeća istraživanja tima iz Francuske, Njemačke, Ekvadora i Portorika.
Sci-Tech / Znanost | 18. 01. 2024. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U dolini rijeke Upano u Ekvadoru, u istočnom podnožju Anda, amazonska je prašuma nedavno otkrila veliku tajnu koju je krila stoljećima. Arheološka istraživanja i iskapanja koja se ondje provode više od dva desetljeća, napokon su dala rezultate – i to zanimljivije i važnije nego što se moglo očekivati, a oni su odmah objavljeni u časopisu Science.

Otkriven je, naime, gusti sustav predhispanskih urbanih središta, sa skupinama monumentalnih platformi, trgova i ulica, isprepleten s poljoprivrednim drenažama, terasama i širokim ravnim cestama. Arheolozi su pronašli dokaze da su ta gradska naselja bila naseljena od oko 500. godine prije Krista do nekad između 300. i 600. godine. Riječ je, kako za sad stvari stoje, o najranijem primjeru urbanizma u Amazoniji.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 

Objavu dijeli BBC News (@bbcnews)

Rezultat dva desetljeća istraživanja

Otkriće dosad najranije i najveće urbane mreže izgrađenih i iskopanih obilježja u Amazoniji rezultat je više od dva desetljeća istraživanja tima iz Francuske, Njemačke, Ekvadora i Portorika. Niz zemljanih humaka u Ekvadoru prvi je uočio voditelj ovog istraživanja, arheolog Stéphen Rostain prije više od dva desetljeća.

Nije ni sam bio siguran u kojemu smjeru krenuti dalje s istraživanjem, a struka ga je odgovarala od toga pothvata jer je uvriježeno mišljenje bilo da Amazonija nije bila dom niti jedne drevne civilizacije.

Netaknuta, gusta i neprohodna amazonska prašuma godinama je uspješno odbijala napore istraživača. Međutim, s napretkom tehnologije usavršena je metoda laserskoga digitalnog mapiranja terena (LiDAR) s pomoću laserskih senzora iz aviona, koja je i otkrila mrežu naselja ispod gustog raslinja i drveća, prenosi Punkufer.

Identificirano najmanje 15 različitih naselja

Zahvaljujući LiDAR-u otkriveno je više od šest tisuća pravokutnih zemljanih platformi dimenzija oko 20x10 metara i visine 2 do 3 metra, raspoređenih u geometrijskom uzorku, povezanih cestama i isprepletenih s poljoprivrednim površinama i drenažama u dolini Upano.

Platforme su uglavnom bile pravokutne, iako ima i nekoliko kružnih, a građene su oko trga u grupama od tri ili šest. Trgovi su također često imali središnju platformu. Znanstvenici vjeruju da su imale stambenu, ali i javnu i ceremonijalnu namjenu. Najveća pronađena platforma duga je čak 140 metara, a široka 40. Za sada je na istraživanom području identificirano najmanje 15 različitih naselja povezanih mrežom cesta.

Dom za desetine tisuća ljudi

Složen urbani raspored sugerira i vrlo razvijenu poljoprivredu i bujno stanovništvo. Pretpostavlja se su gradska naselja nastanjivali narodi Kilamope i kasnije Upano, ali o njima se ne zna mnogo. Grad (ili klaster gradskih naselja) bio je nastanjen otprilike u isto vrijeme kada i Rimsko carstvo, a u njemu je živjelo između 10 i 30, a po nekima i do 100 tisuća stanovnika.

U nekim od zemljanih platformi pronađeni su ćupovi, žrvnjevi i spaljeno sjeme, a pretpostavlja se da su stanovnici jeli kukuruz i batat te kuhali neku vrstu slatkog piva zvanog "chicha".

Kopirati
Drag cursor here to close