Kažu organizacijske sheme

U školama HNŽ čak 150 djelatnika viška

U svakom slučaju, pred županijskom Vladom u Mostaru i sindikatima prosvjete vruće je pregovaračko ljeto.
Sci-Tech / Znanost | 16. 07. 2018. u 16:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oganizacijske sheme i višak djelatnika u prosvjeti problemi su s kojima će se vlasti i sindikati prosvjete još jednom suočiti uoči nove školske godine. Ovih dana održano je nekoliko sastanaka na kojima se razgovaralo o problemima, ali nikakvih konkretnih dogovora nema.

''Mi imamo višak od 150 djelatnika u prosvjeti u HNŽ-u. Svake godine smanjuje se broj djece u školama, a broj prosvjetara raste. U nekim sredinama ćemo imati razrede s jednim učenikom ili pet, što je daleko ispod standarda. Mnogo je problema koje trebamo riješiti u razgovorima sa sindikatima'', rekli su za Večernji list iz Vlade HNŽ-a te dodali kako je i ove godine cilj riješiti pitanje viška djelatnika i osigurati svima posao umjesto podjele otkaza.

Ali sindikati se neće zaustaviti samo na tome. Kako je rekao Slavko Lauš, predsjednik Sindikata osnovnih škola HNŽ-a koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, prije dogovora vezanog uz organizacijske sheme treba riješiti pitanje novog kolektivnog ugovora i povećanja koeficijenta.

Prema Lauševim riječima, prosječna plaća članova Sindikata koji vodi je nešto iznad 800 maraka i Sindikat traži da plaća bude povećana za oko 100 maraka.

''Prije svih, moramo riješiti ove zahtjeve. Zato ne očekujem da ćemo pitanje organizacijskih shema riješiti prije 20. kolovoza. S druge strane, ako se ova pitanja ne riješe, nova školska godina će početi štrajkovima'', izjavio je Lauš za Večernji list.

On i njegov sindikat će ovih dana intenzivirati pregovore s Vladom, odnosno ministrom prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a dr. sc. Rašidom Hadžovićem koji je na čelu pregovaračkoga tima. Inače, prema podacima iz proračuna HNŽ-a, za ovu godinu zahtjevi predškolskog i osnovnog obrazovanja iznose 45,9 milijuna maraka, dok je u proračunu koji je usvojen za tu namjenu osigurano 39,8 milijuna maraka. Prosvjeta je najveća stavka u županijskom proračunu i ove godine će na nju biti potrošena 82 milijuna maraka. 

''Trošimo na prosvjetu 82 milijuna maraka, imamo 150 zaposlenih viška i sada trebamo pregovarati o povećanju plaća. Ne bismo imali ništa protiv povećanja plaća kada bi nam proračunske mogućnosti to dopuštale. Samo za osnovno i srednje obrazovanje izdvajaju se 64 milijuna maraka iz županijskog proračuna. A broj djece nam se stalno smanjuje. Ako ćemo povećavati plaće u obrazovanju, onda bismo trebali razgovarati i o kvaliteti nastave koju dobivamo za taj novac, kako spriječiti povećanje broja radnika iako se broj djece stalno smanjuje i kako riješiti pitanje 150 zaposlenih viška. Sva ta pitanja moramo riješiti ako želimo poboljšati stanje u obrazovanju'', zaključili su naši iz Vlade HNŽ-a.

U svakom slučaju, pred županijskom Vladom u Mostaru i sindikatima prosvjete vruće je pregovaračko ljeto. Trenutačno se čini kako su dvije strane jako udaljene u svojim stajalištima te kako je dogovor daleko.

Sindikati igraju i na kartu da je ovo izborna godina i da političarima svakako ne odgovara odgoda početka školske godine kroz štrajk. S druge strane, donositi rješenja izvan proračunskih mogućnosti moglo bi biti kobno za sve.

Kopirati
Drag cursor here to close