Kosača

U Mostaru večer 'Sjećanje na kralja kemije' - Vladimira Preloga

U okviru ove večeri sjećanja, koja se organizira povodom ovogodišnjeg Dana znanosti u FBiH otvorena je izložba "Vladimir Prelog 1906-1998.", a upriličena je i projekcija filma "Sunčana ura nobelovca Preloga",
Sci-Tech / Znanost | 07. 12. 2022. u 21:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Večer "Sjećanje na kralja kemije" posvećeno bosanskohercegovačkom dobitniku Nobelove nagrade za kemiju Vladimiru Prelogu, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, upriličeno je u srijedu u Galeriji kraljice Katarine u Mostaru.

Projekcija filma

U okviru ove večeri sjećanja, koja se organizira povodom ovogodišnjeg Dana znanosti u FBiH otvorena je izložba "Vladimir Prelog 1906-1998.", a upriličena je i projekcija filma "Sunčana ura nobelovca Preloga", koji je nastao 80-ih godina prošlog stoljeća u produkciji nekadašnje Televizije Sarajevo.

Foto:FENA / U Mostaru večer Sjećanje na kralja kemije - Vladimira Preloga

Po riječima pomoćnika ministra za znanost i tehnologije Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti mr. sc. Jasmina Brankovića, izložba ima za cilj pokazati veze Vladimira Preloga s BiH, zemlje u kojoj je rođen i za koju je bio vezan do kraja života.

Također, istaknuo je kako je vrlo značajan i film o Prelogu, a koji je bio zaboravljen više od 40 godina u arhivima raznih tadašnjih tv kuća te da iz njega možemo nešto naučiti novo o tom nobelovcu.

''U filmu se obraća upravo Vladimir Prelog ali i tadašnji najeminentniji kemičari bivše zajedničke države koji govore o njegovom radu i značaju za razvoj kemije bivše Jugoslavije, ali i generalno'', prepričao je Branković ukratko film.

Ovom prigodom uručena su i priznanja "Prijatelj znanosti" dobitnicima s područja Mostara, a to su prof. dr. sc. Alena Huseinbegović, rektorica Univerziteta "Džeml Bijedić" u Mostaru, kao i Nastavnički fakultet tog univerziteta te Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti mostarskoga sveučilišta.

''Ovo priznanje 'Prijatelj znanosti' zaista odražava dugogodišnji rad i sudjelovanje u istraživačko-znanstvenim projektima i generalno razvoju znanosti jednog znanstvenog radnika'', istaknula je prof. dr. sc. Alena Huseinbegović.

Foto:FENA / U Mostaru večer Sjećanje na kralja kemije - Vladimira Preloga

Dodala kako je sretna, što kao rektorica Univerziteta "Džemal Bijedić", nagradu može podijeliti s ostalim znanstvenim radnicima na tom univerzitetu koji su s entuzijazmom radili na promociji znanosti u BiH, ali i šire.

Priznanja 

Inače, ova priznanja je dobilo ukupno 15 organizacija i pojedinaca za uspjehe ostvarene u tekućoj godini, a dobitnicima iz Zenice, Sarajeva i Tuzle priznanja su već ranije uručena.

Nagrade su također uručene i studentima - korisnicima usluga univerzitetskih i sveučilišnih biblioteka/knjižnica koji su u 2022. godini najviše koristili knjižni fond, elektronske baze podataka i druge usluge ovih knjižnica.

Jedan od dobitnika Ante Raič iz Čitluka, student četvrte godine, odnosno prve godine diplomskoga studija elektrotehnike, na prijedlog Sveučilišne knjižnice mostarskoga sveučilišta, kaže kako je svakodnevno vrijeme provodio u knjižnici te koristio elektronske baze podataka po pitanju tehničkih projekta vezano za njegov studij.

Dobitnica ove nagrade je i Selma Muratspahić iz Gornjega Vakufa/Uskoplja na prijedlog Univerzitetske biblioteke Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Ranije je pak ove novčane nagrade u vrijednosti od 300 maraka dobilo još četvero studenata, i to Mirnesa Beganović iz Zenice, Selma Begić iz Bihaća, Denis Uzunuvić iz Sarajeva i Nisad Karabegović iz Tuzle.

Središnja svečanost u sjećanje na kralja kemije održat će se na sam Dan znanosti - 12. prosinca u Mostaru.

Foto:FENA / U Mostaru večer Sjećanje na kralja kemije - Vladimira Preloga

Taj dan u FBiH obilježit će se i projektom "Danas istražujem" u suradnji s Asocijacijom srednjoškolaca u sklopu kojeg će 100 srednjoškolaca iz FBiH jedan radni dan provesti u nekoj od visokoškolsko i znanstveno - istraživačkih ustanova na svom području.

Federalno ministarstvo je svim osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama u FBiH preporučilo da dio nastav posvete bh. nobelovcu Vladimiru Prelogu s obzirom na to da se taj dan održava upravo u znak sjećanja na dan kada mu je 1975. godine uručena Nobelova nagrada za kemiju te u znak pijeteta ovom eminentnom bh. znanstveniku.

Inače, Dan znanosti u FBiH je prvi puta obilježen 2019. godine na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti koju je prihvatila Vlada FBiH te se obilježava svakog 12. prosinca s ciljem popularizacije znanosti i znanstveno - istraživačkoga rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima.

Kopirati
Drag cursor here to close