Znanstvenici pomno prate razvoj

Što znamo o novoj varijanti BA.2?

Znanstvenici su oprezni u davanju bilo kakvih prognoza, s obzirom na to da je nova varijanta otkrivena tek prije nekoliko tjedana. Prvi podaci ukazuju na to da bi BA.2 mogla biti još zaraznija od omikron-varijante.
Sci-Tech / Znanost | 31. 01. 2022. u 12:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otkako je prije dvije godine proglašena pandemija koronavirusa, pojavile su se brojne varijante. Neke od njih nestale su veoma brzo, druge su se proširile svijetom i utjecale na stopu zaraze i smrtnosti.

Posljednja u nizu varijanti, za koju sve više znanstvenika tvrdi kako bi ju trebalo pomno pratiti, označena je kao BA.2 i u pojedinim zemljama nadjačala je dobro poznatu omikron-varijantu.

Iako se o novoj varijanti još ne zna puno, jer je otkrivena tek prije nekoliko tjedana, sve veći broj zaraženih i brzo širenje, potaknuli su i Svjetsku zdravstvenu organizaciju da obrati pozornost na nju.

Što znamo o varijanti BA.2?

Za razliku od BA.1 (tzv. omikron-varijante), BA.2 ima nekoliko mutacija koje mijenjaju način na koji se sam virus ponaša.

Trevor Bedford, virolog iz Centra za rak Freda Hutchinsona, na Twitteru je pojasnio razliku između varijante BA.2 i BA.1.

Za usporedbu, Alpha, Beta i Gamma su otprilike različite jedna od druge, po pitanju promjena u aminokiselinama u genomu, kao što su BA.1 i BA.2 jedna od druge, napisao je, prenosi Zimo.

Dodao je kako je nova verzija, BA.2, prema njegovim analizama, postala dominantna u Danskoj, gdje na nju otpada više od 80 posto slučajeva, dok je u Velikoj Britaniji i SAD-u u porastu. Nova se verzija širi i diljem Australije te Indije, a stručnjaci upozoravaju kako ne treba paničariti, već pomno pratiti što će se dalje događati.

Bedford ističe kako, prema trenutno dostupnim podacima, ne može reći kakav će oblik bolesti nova varijanta izazivati, kao ni hoće li biti zaraznija od prethodnih. No, napominje da bi s pojavom ove varijante, mogao biti produljen val pandemije koji je nastao širenjem omikrona, jer bi se moglo dogoditi da se osobe koje su preboljele COVID-19 uzrokovan omikron-varijantom, ponovno zaraze.

I drugi znanstvenici su oprezni u davanju bilo kakvih prognoza, s obzirom na to da je nova varijanta otkrivena tek prije nekoliko tjedana. Prvi podaci ukazuju na to da bi BA.2 mogla biti još zaraznija od omikron-varijante.

Prve studije potvrđuju da je zaraznija od omikrona, ali...

Danski zdravstveni čelnici procjenjuju da bi BA.2 mogla biti i do 1,5 puta zaraznija od omikron-varijante, iako prema trenutno dostupnim podacima ne uzrokuje ozbiljniji razvoj bolesti.

Ono o čemu sad znanstvenici posebno vode računa je, hoće li ljudi koji su preboljeli COVID-19 uzrokovan omikron-varijantom biti zaštićeni i od BA.2 varijante.

Kako ističe dr. Egon Ozer, stručnjak za zarazne bolesti sa Sveučilišta Northwestern, podaci koji stižu iz Danske govore o sve većem broju zaraženih s BA.2 u područjima u kojima je bio visok broj zaraženih omikron-varijantom.

Ako prethodna zaraza ne štiti od BA.2, to bi moglao biti početak novog vala. No, još uvijek je rano da bismo to znali, istaknuo je dr. Ozer za Reuters.

Dobra je vijest da, prema trenutno dostupnim podacima, cjepiva ipak pružaju zaštitu od hospitalizacije i smrtnog ishoda.

Preprint studije, koji još treba proći znanstvenu recenziju, a koji je objavljen na znanstvenom depozitoriju, fokusirao se na širenje BA.2 varijante u Danskoj. Obuhvatili su više od 8500 kućanstava od kojih je dio bio necjepljen, dio cjepljen, a dio primio i booster dozu.

Cjepiva pružaju značajnu zaštitu

Otkrili su kako su BA.2 varijantom bili zaraženi i cijepljeni i osobe koje su dobile booster dozu, što bi moglo ukazivati na to da ova varijanta također posjeduje značajke koje joj omogućavaju izbjegavanje imuniteta. No, dodaju kako je stopa zaraženih među cijepljenima i osobama koje su primile booster dozu niža nego među necijepljenima, što pokazuje da cjepiva još uvijek pružaju značajnu zaštitu.

Ističu kako je činjenica da su zabilježene zaraze s BA.2 u sve tri grupe ispitanika, pokazala da je verzija očito zaraznija od BA.1, ali i dodaju kako je potrebno dodatno istražiti njene značajke. Dodaju i kako je uz višu zaraznost, otkrivena i smanjena prenosivost BA.2 među cjepljenima i osobama koje su primila booster.

Zaključili smo da je BA.2 značajno zaraznija od BA.1 varijante te da u sebi sadrži značajke koje mu omogućavaju izbjegavanje imuniteta zbog čega se dodatno smanjuje zaštitni učinak cjepiva protiv ove infekcije, ali se ne povećava njegovo prenošenje sa cijepljenih pojedinaca koji su zaraženi na druge osobe, zaključili su autori studije.

Pozvali su na dodatno istraživanje ove varijante, pogotovo zbog brzine kojom se širi u Danskoj, ali i drugim zemljama u svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close