G-BiKE projekt

Sarajevo centar genetike i genomije

Misija projekta je povezivanje znanstvenika, upravljača i korisnika prirodnih dobara širom Europe kako bi se ukazalo na značaj primjene znanstvenih saznanja iz oblasti genetike i genomike u zaštiti biljnog i životinjskog svijeta.
Sci-Tech / Znanost | 03. 09. 2019. u 14:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje za genetičko očuvanje bh. endemičnih i autohtonih resursa "Genofond" uz podršku Univerziteta u Sarajevu – Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB) bit će domaćini niza znanstvenih sastanaka, skupova i radionica iz oblasti genetike, a čija će realizacija početi 4. rujna u Sarajevu u okviru G-BiKE COST akcije (European Cooperation in Science and Technology - Europska kooperacija za znanost i tehnologiju).

Kako je potvrđeno Feni u INGEB-u, misija projekta je povezivanje znanstvenika, upravljača i korisnika prirodnih dobara širom Europe kako bi se ukazalo na značaj primjene znanstvenih saznanja iz oblasti genetike i genomike u zaštiti biljnog i životinjskog svijeta.

Glavna ideja G-BiKE projekta je uspostavljanje sustava korištenja genomskih podataka kao standardnog alata u programima zaštite životne sredine, populacija i vrsta biljnog i životinjskog svijeta uz standardizaciju protokola za detekciju i praćenje genetičkog diverziteta vrsta i njihovog adaptivnog potencijala na nivou Europske unije.

Ta novoformirana mreža znanstvenika iz 32 države Europe će tijekom projekta nastojati da po uzoru na bicikl, shodno svome akronimu, poveže dva ključna segmenta (točka) u programima zaštite ekosustava - znanstvenike i sve one koji direktno primjenjuju programe zaštite ekosustava.

Predstavnici Bosne i Hercegovine u projektu su Emina Šunje (Prirodno-matematički fakultet, UNSA), Adi Habul (Fond za zaštitu okoliša FBiH), Belma Kalamujić Stroil (Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, UNSA) i Branislav Cvjetković (Šumarski fakultet, Univerzitet u Banja Luci).

Znanstveni program akcije je podijeljen na pet tematskih cjelina, organiziranih kao radne grupe. Tim iz BiH će sudjelovati u radu grupe čiji je fokus širenje znanja o genetičkoj raznolikosti i adaptivnim kapacitetima ekosustava u široj Europskoj javnosti, izvan tipičnih zajednica znanstvenika i praktičara.

To će podrazumijevati organizaciju edukativnih događaja u zoološkim i botaničkim vrtovima, razvoj koncepta građanin-znanstvenik, izradu online edukativnih materijala (video, webinari, animirani filmovi), promociju multidisciplinarnog pristupa problematici zaštite okoliša kroz uključivanje umjetnika i novinara te komunikaciju s EU i nacionalnim tijelima zaduženim za pitanja okoliša.

Za rukovoditelja projekta izabran je Cristiano Vernesi iz Italije.

Aktivnosti će biti završene G-Biking biciklističkom turom kroz zaštićeno područje Veliku aleju na Ilidži, uz više od 50 sudionika iz cijele Europe.

Udruženje genetičara u BiH (GENuBiH) će od 2. do 4. listopada organizirati Prvi kongres genetičara u BiH s međunarodnim sudjelovanjem, kao treći u nizu znanstvenih skupova nakon simpozija genetičara u Sarajevu 2011. i Banjoj Luci 2015. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close