Inaktivisano cjepivo Karnivak-Kov

Registrirano prvo cjepivo protiv koronavirusa za životinje

"Rezultati istraživanja omogućavaju nam da zaključimo da su cjepiva bezopasna i visoko imunogena, jer je 100 posto cijepljenjih životinja razvilo antitijela na virus korona "
Sci-Tech / Znanost | 31. 03. 2021. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Rusiji je registrirano prvo cjepivo u svijetu protiv virusa korona za životinje, priopćio je danas zamjenik direktora Savezne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije Konstantin Savenkov, najavljujući da bi njena masovna proizvodnja mogla biti pokrenuta već u travnju.

"Inaktivisano cjepivo Karnivak-Kov, koju je razvio Savezni centar za zdravlje životinja, registrirana je u Rusiji. To je prvi i trenutno jedini profilaktički preparat na svijetu protiv kovida-19 za životinje", rekao je Savenkov.

Prema njegovim riječima, klinička ispitivanja Karnivak-Kova, koja su počela u listopadu prošle godine, obavljena su na psima, mačkama, lisicama, vizonima i drugima životinjama, prenosi Tass.

"Rezultati istraživanja omogućavaju nam da zaključimo da su cjepiva bezopasna i visoko imunogena, jer je 100 posto cijepljenjih životinja razvilo antitijela na virus korona ", naglasio je Savenkov.

Trenutno znanstvenici nastavljaju da proučavaju koliko dugo se razvija imunitet nakon primjene preparata, a Savenkov kaže da je trenutno ovaj pokazatelj najmanje šest mjeseci.

Istaknuo je da su za ruski preparat zainteresirane i druge zemlje, među kojima su Grčka, Poljska, Austrija, SAD, Kanada i Singapur.

Savenkov je istakao da je cjepivo od posebnog značaja, jer su, kako je istakla Svjetska organizacija za zdravlje životinja, neke životinjske vrste osjetljive na virus korona, a slučajevi kovida-19 kod životinja registrirani u mnogim zemljama.

U Rusiji su do danas zvanično utvrđena dva slučajeva zaraze mačaka, u Moskvi i Tjumenu.

Prema ruskim naučnicima, upotreba cjepiva za životinje može da spriječi razvoj mutacija virusa, koje se najčešće javljaju tijekom prijenosa patogena između vrsta.

Kopirati
Drag cursor here to close