Ada Lovelace

Prije 170 godina preminula jedna od najvećih matematičarki

Bila je suradnica Charlesa Babbagea, slavnog izumitelja analitičkog stroja. S Babbageom je radila na unaprjeđenju mehaničkoga prototipa digitalnoga računala.
Sci-Tech / Znanost | 27. 11. 2022. u 12:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 170 godina, 27. studenog 1852. u Londonu je preminula znamenita matematičarka Ada Lovelace (također: Ada Augusta Byron, Ada King ili grofica Lovelace).

Rođena je 10. prosinca 1815. godine, također u Londonu, kao jedina je kći pjesnika lorda Georgea Gordona Byrona, 6. barona Byrona i Anne Isabelle Byron, 11. baronice Wentworth. Bila je i suradnica Charlesa Babbagea, slavnog izumitelja analitičkog stroja.

S Babbageom je radila na unaprjeđenju mehaničkoga prototipa digitalnoga računala. Prevela je članak talijanskoga inženjera Luigija Menabree Osnove analitičkoga stroja Charlesa Babbagea (Notions sur la machine analytique de Charles Babbage, 1842) i dodala opsežne vlastite bilješke, što je objavljeno kao Prikaz analitičkoga stroja koji je izumio Charles Babbage … s bilješkama prevoditeljice (Sketch of the Analytical Engine Invented by Charles Babbage … with Notes by the Translator, 1843).

Adine bilješke o stroju sadrže ono što se danas smatra prvim algoritmom (postupnikom) koji je napravljen da bi ga stroj mogao obraditi. Zbog ovog ju se smatra prvom računalnom programerkom.

Na njezin je rad utjecao Augustus De Morgan, poznat po De Morganovim zakonima i uvođenju pojma matematičke indukcije.

Po njoj je nazvan i programski jezik Ada.

Preminula je u 36. godini života, od posljedica raka. Tijelo joj se nalazi u anglikanskoj crkvi sv. Marije Magdalene u Hucknallu, u Nottinghamshireu.

Bila je supruga Vilima Kinga-Noela, 1. grofa Lovelace, s kojim je imala djecu Byrona, Anne Blunt i Ralpha.

OPŠIRNIJE

 

Kopirati
Drag cursor here to close