Grobnice

Povijest se piše iznova: Nova serija otkrića u Egiptu

Potvrđeno je kako je pet grobnica u dobrom stanju i da pripadaju visokim kraljevskim dužnosnicima.
Sci-Tech / Znanost | 19. 03. 2022. u 15:41 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Egipat je prikazao danas pet drevnih faronskih grobnica na arheološkoj lokaciji Sakara, južno od Kaira, što je dio nove serije otkrića u ovoj oblasti.

Sakara je velika nekropola drevne egipatske prijestolnice Memfisa. UNESCO je uvrstio ovu lokaciju na listu svjetskog nasljeđa, a na njoj se nalazi više od deset piramida, mjesto na kojem su sahranjivane životinje i drevni manastiri koptskih kršćana.

  / Foto: Xinhua

Egipatski arheolozi otkrili su pet grobnica sjeveroistočno od piramide kralja Merenrea Prvog, koji je vladao Egiptom oko 2270. godine prije nove ere, prenio je AFP.

Potvrđeno je kako je pet grobnica u dobrom stanju i da pripadaju visokim kraljevskim dužnosnicima.

Ministarstvo turizma i antikviteta saopštilo je da jedna grobnica pripada visokorangiranom dužnosniku po imenu Iri. Ovdje je pronađen sarkofag sa šarenim dekoracijama.

Ostale grobnice pripadaju ostalim članovima kraljevskog suda, uključujući "stjuarda kraljevske kuće" i svećenici koja je "bila odgovorna za kraljevu beatifikaciju".

  / Foto: Xinhua

Egipat je u siječnju 2021. godine prikazao drevna blaga pronađena u Sakari, uključujući više od 50 drvenih sarkofaga iz perioda Novog Kraljevstva (od 16. do 11. stoljeća prije nove ere).

Egiptolozi kažu da se ovim otkrićem "povijest piše iznova".

Kopirati
Drag cursor here to close