Žene u znanosti

Poruka za mlade iz Mostara: Svi talenti mogu biti korisni, ulažite u njih

O ženskom sudjelovanju u STEM-u i izazovima koje susreću povodom Međunarodni dana žena i djevojčica u znanosti u ponedjeljak je u Code Hub Mostar održano predavanje na ovou temu.
Sci-Tech / Znanost | 12. 02. 2024. u 17:35 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žene u znanosti nisu više rijetka pojava. Sve više one zauzimaju ključnu ulogu IT sektoru, znanstvenim projektima i slično. A kako je biti žena u zanosit najbolje su opisale Valerija Ereš, marketinška savjetnica u softverskoj tvrtki ZenDev, profesorica na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru Maja Popovac i Alma Pelo Zagorčić profesorica povijesti i potpredsjednica UG Inicijative građanki/na Mostara.

O ženskom sudjelovanju u STEM-u i izazovima koje susreću povodom Međunarodni dana žena i djevojčica u znanosti u ponedjeljak je u Code Hub Mostar održano predavanje na ovu temu. 

Foto: Bljesak.info / Sudionici predavanja o ženskom sudjelovanju u STEM-u

Pored ovih uspješni žena prisutnima je o zanimanju maldih za znanošću, posebno djevojčica, govorio i Uzeir Memić, osnivač firme Intellect doo i vlasnik franšize School & School za Mostar koja donosi novi koncept školovanja za mališane. 

Ove žene uspješne su u poslu koji rade, prije svega jer vole ono što rade. A raditi ono što voliš i slijediti svoj san nije uvijek bilo jednostavno, no one su uspjele prelomiti sve predrasude društva prema ženama u muškim poslovima i u njemu biti najbolje.

Ulažite u sebe

''Postoji mišljenje da se uvijek manje malo osjećate sigurno, malo manje dobro došlo u tom inženjerskom svijetu. Naravno, stvari se po pitanju žena u ovoj struci mijenja i pozitivan je ovaj novi trend brisanja podjele na muške i ženske poslova'', govori Popovac.

Stoga svi mladim djevojkama željnim znanja poručuje: ''Iskoristite priliku! Ulažite u sebe, usavršujte svoje vještine i budite konkurentne na tržištu''.

Foto: Bljesak.info / Sudionice predavanja o ženskom sudjelovanju u STEM-u

I dok se nekada tehnički fakulteti smatrali muškim izborom, danas sve više njih uspješno završavaju i djevojke. No nemilosrdnost konkurencije dovodi sviju u poziciju da se potrebno usavršavati na svim područjima.

Nažalost, u našem društvu se ženu još uvijek uvrštava u istu kategoriju sa starijim ljudima i djecom, kategoriju kojoj se treba nešto posebno prilagoditi, odnosno olakšati im život. S toga, da bi se istaknuli i odmakli od ovih stereotipa, ističu, osvijestite sve svoje talente.

Nešto po čemu ćete se izdvojiti

''Fakultetsku diplomu danas mogu imati svi, ali ipak je potrebno imati nešto po čemu ćete se baš vi izdvojiti u masi, nešto čime ćete konkurirati na tržištu. Jako je bitno znati koje su vaše vrijednosti i usavršavati ih. Morate osvijestiti sve svoje talente koje imate i onda prema tome iskrojite posao koji se vama nudi'', ističe Ereš.

Multidisciplinarnost, ističu, to je ono što se danas traži od mladih u poslovnom svijetu.

''Svi naši talenti mogu biti korisni, ulažite u njih, radite na tome da u svoji vještinama budete najbolje moguće dobri. Nebo je granica koliko tog znanja možete upiti, čitajući i istraživanjem. Putujte istražujte, uzmite nove perspektive'', poručile su.

Sve vam mogu uzeti, ističu, ali vaše vještine i znanje nikada.

Kopirati
Drag cursor here to close