Istraživanje

Porasla upotreba kanabisa među starijim Amerikancima

Značajan je porast korisnika kanabisa zabilježen među visokoobrazovanim osobama - 114 posto, potom među osobama koje su godinu ranije patile od psihičkih tegoba - 157 posto te među osobama koje su godišnje zarađivale između 136.000 do 272.000 kuna.
Sci-Tech / Znanost | 28. 02. 2020. u 19:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upotreba kanabisa u porastu je među starijom američkom populacijom, a sve više saveznih američkih država okreće se njegovoj legalizaciji za medicinsku ili rekreacijsku upotrebu, rezultati su nove analize čiji su rezultati objavljeni na internetskoj stranici časopisa Američke liječničke udruge.

Broj odraslih osoba starijih od 65 godina koje su tijekom prošle godine koristile kanabis, u razdoblju između 2015. i 2018. godine porastao je za 75 posto, rezultati su ankete koju su proveli znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u New Yorku, piše Hina.

Stručnjaci su analizirali podatke prikupljene među 15.000 osoba u sklopu nacionalnog istraživanja o upotrebi droga te su ustanovili da je broj starijih od 65 godina koji su pušili ili konzumirali "marihuanu, hašiš, travu ili ulje" porastao s 2,4 posto u 2015. godini na 4,2 posto u 2018. godini.

Zanimljivo je da je deset godina ranije u istoj dobnoj skupini evidentirano samo 0,4 posto korisnika koji su uzimali kanabis u bilo kojem obliku.

Istraživanje je pokazalo da je najveći porast korisnika kanabisa uočen među ženama, čak 93 posto te među rasnim i etničkim manjinama - oko 336 posto.

Značajan je porast korisnika kanabisa zabilježen među visokoobrazovanim osobama - 114 posto, potom među osobama koje su godinu ranije patile od psihičkih tegoba - 157 posto te među osobama koje su godišnje zarađivale između 136.000 do 272.000 kuna. U toj grupi populacije porast je iznosio 129 posto.

Studija je pokazala i porast broja starijih osoba koje su istodobno koristile kanabis i alkohol, što je puno opasnije nego kad se konzumira samo jedna od tih dviju potencijalno opasnih supstancija, navodi Hina.

Autori studije kažu da je potrebno provesti dodatna istraživanja o boljem razumijevanju koristi i opasnosti konzumiranja kanabisa i njegova utjecaja na kvalitetu življenja osoba treće životne dobi.

Kopirati
Drag cursor here to close