3D rekonstrukcija lica

Ovo je čovjek iz 14. stoljeća srednjovjekovne Bosne

Kako izgleda čovjek iz 14. stoljeća koji je živio u srednjovjekovnoj Bosni
Sci-Tech / Znanost | 01. 11. 2023. u 14:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevo predstavio je danas rezultate znanstveno istraživačkog projekta "Lice srednjovjekovne Bosne" - 3D rekonstrukcija lica na bazi genetičkih informacija iz arheoloških uzoraka. Javnost ima priliku vidjeti kako izgleda lice jednog srednjovjekovnog čovjeka.

Danas je predstavljen jedan od rezultata projekta 3D lica. Izgled U fokusu istraživanja bio je običan čovjek i njegov život.

Istraživanje je počelo 2021. godine, a podržalo ga je Ministarstva za nauku i mlade KS. Iskopavanja su vršena 2015. godine, a genetičkom analizom utvrđeno je da je osoba muškog spola životne dobi od 35 do 40 godina.

Kako je rečeno, sve analize su bazirane na genetskim varijantama koje određuju tjelesne osobine. Tako na ovoj rekonstrukciji možemo vidjeti da je osoba muškog spola, ima svijetlo plave oči, svijetlu kosu i ovu boju kože. Rekonstrukcija je bazirana na činjenicama, prenosi N1.

Osoba datira iz 14 stoljeća.

Rekonstrukciju je uspjela uraditi grupa znanstvenika s Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu na bazi genetičkih informacija iz arheoloških uzoraka. Ova rekonstrukcija javnosti će biti dostupna u Jajcu gdje su vršena iskopavanja i u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close