Otprije 70 milijuna godina

Otkriveni ostaci rijetke vrste dinosaura

"Najvjerojatnije se radilo o životinji koja je svejed, ali je živjela u negostoljubivom okruženju i bila je prisiljena hraniti se onim što joj je bilo na raspolaganju", smatra Souza.
Sci-Tech / Znanost | 19. 11. 2021. u 11:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Brazilu su otkriveni ostaci bezube dvonoge vrste dinosaura koji je živio prije otprilike 70 milijuna godina, objavili su u četvrtak istraživači, istaknuvši da je riječ o vrlo rijetkome nalazu.

Maleni dinosaur, koji je bio dugačak tek jedan metar i visok 80 centimetara spada u skupinu teropoda, za koje se vjerovalo da su gotovo svi mesožderi, piše portal Phys.org.

No znanstvenike je zbunilo otkriće da novootkrivena vrsta, nazvana Berthasaura leopoldinae, ima usta koja nalikuju kljunu i da usto nema zube.

Teropodi

"To nas je jako iznenadilo", rekli su paleontolozi koji su pronašli fosilne ostatke, o čemu je izvijestio brazilski Nacionalni muzej, prenosi Hina. 

Teropodi spadaju u podred dinosaura iz reda Saurischia. Razvijali su se od gornjega trijasa do kraja krede, prije 65 milijuna godina, kada su izumrli. Kretali su se na dvjema nogama (bipedi) i uglavnom bili grabežljivi mesožderi (predatori).

Pročitajte još

"Izostanak zuba potiče na pitanje o prehrani ovih praživotinja. S obzirom na to da ova vrsta teropoda nije imala zube, nije ni mogla konzumirati meso, poput mnogih ptica, primjerice jastreba i lešinara", rekao je istraživač Geovane Alves Souza, jedan od autora studije.

Meso jedu kljunovima

"No to nužno ne znači da oni nisu je li meso jer je poznato da brojne ptice, poput sokola i kondora meso jedu kljunovima. Najvjerojatnije se radilo o životinji koja je svejed, ali je živjela u negostoljubivom okruženju i bila je prisiljena hraniti se onim što joj je bilo na raspolaganju", smatra Souza.

Fosilizirani skelet pronađen je blizu ruralne ceste u južnoj državi Parani između 2011. i 2014. godine.

Analiza je pokazala da je riječ o potpuno novoj vrsti dinosaura koja je živjela prije 70 do 80 milijuna godina.

Vrsta je dobila ime po Berthi Lutz, cijenjenoj brazilskoj znanstvenici i feministici koja je umrla 1976., te po Mariji Leopoldini, brazilskoj carici iz 19. stoljeća, koja je bila mecena znanstvenika.

Kopirati
Drag cursor here to close