Konačna studija

Najveća studija do sada: MMR cjepivo ne uzrokuje autizam

Riječ je o jednoj od najvećih studija, a u njoj su znanstvenici pregledali podatke i medicinsku dokumentaciju više od 657.000 djece
Sci-Tech / Znanost | 05. 03. 2019. u 16:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR) nije povezano s povećanim rizikom od autizma, a ne izaziva ga ni kod djece koja spadaju u takozvane rizične skupine, pokazala je studija danskih znanstvenika kojom je obuhvaćeno više od 650.000 djece.

Rezultati nove studije objavljeni su u ponedjeljak u stručnome časopisu Annals of Internal Medicine. Riječ je o jednoj od najvećih studija takvog tipa do danas, a u njoj su znanstvenici pregledali podatke i medicinsku dokumentaciju više od 657.000 djece rođene u Danskoj između 1999. i 2010.

Zabrinutost traje dva desetljeća

Zabrinutost zbog potencijalne veze između MMR cjepiva i autizma traje već dva desetljeća, a proizašlo je iz studije Andrewa Wakefielda, specijalista gastroenterologa, objavljene 1998. u Lancetu. Wakefielda, velikog protivnika cijepljenja, navodno je financirala odvjetnička tvrtka koja je kanila tužiti proizvođače cjepiva MMR, pa je liječnik 2010. izgubio liječničku licencu.

Godinu dana poslije časopis je povukao informacije o rezultatima studije jer je istraga pokazala da je britanski liječnik izmijenio ili je pogrešno prikazao podatke o dvanaestero djece koja su bila temelj za zaključak njegove studije. Premda brojne predstojeće studije nisu pronašle povezanost između cijepljenja i autizma, strah se među roditeljima već do te mjere proširio da je zbog niske procijepljenosti u Europi i u SAD-u u međuvremenu evidentirano nekoliko epidemija ospica.

U zadnjoj studiji znanstvenici su pregledali podatke o točno 657.461 djetetu. Za to je vrijeme autizam dijagnosticiran kod njih 6517. Kod cijepljene djece zabilježeno je sedam posto manje izgleda za razvoj autizma nego kod djece koja nisu cijepljena, objavili su znanstvenici u Annals of Internal Medicine.

Ne bi se smjelo preskakati cijepljenje

"Roditelji ne bi smjeli preskakati cijepljenje MMR-om zbog straha od autizma", kaže glavni autor studije dr. Anders Hviid iz Statens Serum Instituta u Kopenhagenu.

"Necijepljenje djece i niska procijepljenost razultiraju epidamijema", kazao je dr. Hviid. Podsjetio je da su ospice vrlo zarazan virus koji može biti smrtonosan. Započinje vrućicom koja može trajati nekoliko dana, nakon čega slijede kašalj, curenje iz nosa i crvenilo očiju. Osip se najprije javlja na licu i na području vrata, a potom se širi na ostatak tijela.

U teškim slučajevima mogu se razviti komplikacije poput upale pluće ili encefalitisa, upale mozga. Na vanjskim površinama virus može živjeti do dva sata, a ljudi se najčešće zaraze udisanjem kapljica ili dodirivanjem kontaminirane površine te potom dodirivanjem vlastitih očiju, nosa, usta...

Danski su znanstvenici, kako prenosi Express.hr., istraživali povezanost između MMR cjepiva i autizma na podacima o djeci rođenoj u Danskoj 1999. do 2010. Pratili su razvoj djece od prve godine njihova života do završetka kolovoza 2013. godine. Cijepljeno je bilo sveukupno 95 posto djece obuhvaćene studijom.

Autizam kod necijepljenih

Kod djece s autističnom braćom i sestrama zabilježena je sedam puta veća vjerojatnost od razvoja autizma nego kod djece bez takve obiteljske anamneze, pokazalo je istraživanje. Dijagnoza autizma kod dječaka je evidentirana četiri puta češće nego kod djevojčica. Studija upućuje i na to da je kod djece koja u djetinjstvu nisu dobila MMR cjepivo zabilježena 17 posto veća vjerojatnost od razvoja autizma nego kod cijepljene djece. Istraživanje danskih znanstvenika nije kontrolirani eksperiment osmišljen da bi se dokazalo uzrokuje li i na koji način cjepivo autizam.

Skrenuli su pozornost i na mogućnost da kod neke djece autizam jednostavno nije dijagnosticiran prije nego što su cijepljena, što je moglo rezultirati povezivanjem MMR cjepiva i autizma, premda realne povezanosti nema.

Napomenuli su i da simptomi autizma što ih roditelji sami 'prepoznaju' kod djece također može rezultirati 'preskakanjem' cijepljenja. Studija iznosi velik broj dokaza o tomu da cjepivo ne uzrokuje autizam, kaže dr. Saad Omer sa Sveučilišta Emory u Altanti, suautor uvodnika u stručnome časopisu u kojem je objavljen članak te ističe da "svaki mit treba odmah raskrinkati i nazvati ga mitom".

Po podacima UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije diljem svijeta broj oboljelih od ospica porastao je za 48,4 posto od 2017. do 2018. Deset zemalja, među kojima su Brazil, Filipini i Francuska, bilježi gotovo tri četvrtine ukupnog porasta slučajeva ospica u 2018. Svjetska zdravstvena organizacija odbijanje cijepljenja unatoč dostupnosti cjepiva smatra jednom od deset najvećih prijetnji globalnom zdravlju u 2019. godini.


Kopirati
Drag cursor here to close