''Dijete svjetlosti''

Na današnji dan 1943. umro je Nikola Tesla

Tesla je govorio 8 jezika, a dobio je 15 počasnih doktorata.
Sci-Tech / Znanost | 07. 01. 2021. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas se navršava 78 godina od smrti Nikole Tesle, jednog od najvećih svjetskih istraživača i znanstvenika s područja elektrotehnike.

Tesla je rođen u selu Smiljanu kod Gospića 10. srpnja 1856., a umro je 7. siječnja 1943. u New Yorku.

Školovao se u Gospiću, Karlovcu, Grazu i Pragu, a 1884. odlazi u Ameriku.

U SAD-u je prvo vrijeme radio s Thomasom Edisonom, nakon čega je 1887. osnovao vlastiti istraživački centar.

Njegov patent izmjenične struje 1888. otkupio je George Westinghouse, a na temelju izmjenične struje sagrađena je i velika hidrocentrala na Nijagari nekoliko godina kasnije.

Predvidio i pametne telefone

Svojim je istraživanjima prethodio mnogim važnim otkrićima u fizici, kao što su rendgenske zrake, elektron, kozmičke zrake i akceleratori čestica, a predvidio je i brojne tehničke izume dvadesetog stoljeća poput televizora, radara i modernih turbina.

Manje je poznato da je predvidio i globalni sustav komunikacija, pa čak i današnje pametne telefone.

"Kad uvedemo bežični sustav, cijeli će se svijet pretvoriti u golemi mozak. Bit ćemo u stanju komunicirati jedni s drugim neovisno o udaljenosti. Ne samo to, već ćemo kroz televiziju i telefoniju vidjeti i čuti jedni druge kao da se nalazimo licem u lice. A instrumenti pomoću kojih ćemo to raditi bit će nevjerojatno jednostavni u usporedbi s današnjim telefonima. Čovjek će moći nositi takav uređaj u džepu", rekao je Tesla u jednom intervjuu iz 1926. koji je dao Johnu B. Kennedyju. Ukratko, predvidio je budućnost.

Još 1900. godine shvatio je i povezanost tijela i elektromagnetizma, a davne 1896. je napravio prvu rendgensku snimku - tada poznatu kao "x zračenje".

Eksperimente je izvodio na samom sebi

Tesla je, primjenjujući eksperimente na samom sebi, utvrdio i da visokofrekventna struja nije opasna za čovjeka, da je moguće zagrijavanje tkiva i primjena u elektroterapiji, što se i danas primjenjuje u medicini.

Osim visokofrekventne struje i elektromagnetske terapije, Teslin doprinos u razvoju medicine obuhvaća i bežični prijenos energije, tzv. zrake smrti odnosno čestični laser, solarne valove te bežičnu rasvjetu.

Vezano za njegovo rođenje postoji i legenda koja kaže da je rođen u noći s 9. na 10. srpnja 1856., što je primalja navodno protumačila kao loš znak i upozorila Teslinu majku da će njeno dijete biti "dijete tame". Teslina majka je na to odgovorila primalji da će njeno dijete biti "dijete svjetlosti".

Tesla je govorio 8 jezika, a dobio je 15 počasnih doktorata.

Kopirati
Drag cursor here to close