''12. dani BHAAAS u BiH"

Mostar domaćin najvećeg znanstvenog događaja u regiji

Organizirano je deset sesija, u okviru kojih će biti prezentirano 63 rada.
Sci-Tech / Znanost | 21. 06. 2021. u 13:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru znanstvena konferencije "12. dani BHAAAS u BiH", koja će se održati od 24. do 27. lipnja u Mostaru, planirano je 26 stručnih simpozija iz medicinskih, tehničkih, prirodnih i humanističkih znanosti, brojni paneli, okrugli stolovi i radionice.

Predavat će oko 300 eminentnih predavača pred stotinama sudionika iz više od 20 zemalja.

Posebnu pažnju stručne javnosti privukli su simpoziji iz tehničkih znanosti, koje je pripremila Tehnička sekcija Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS).

Ovoga puta predstavit će najnovija istraživanja i dostignuća u različitim oblastima tehničkih znanosti, kao i održivom urbanom razvoju u okviru multidisciplinarnog simpozija, najavili su organizatori.

Organizirano je deset sesija, u okviru kojih će biti prezentirano 63 rada.

Radovi koji su prihvaćeni biće objavljeni u Advanced Technologies Systems (izdavač Springer Nature), a urednici su: prof. dr. Naida Ademović, prof. dr. Edin Mujčić, prof. dr. Zlatan Akšamija, prof. dr. Jasmin Kevrić, prof. dr. Samir Avdaković, prof. dr. Ismar Volić.

Po prvi put u sklopu Dana BHAAAS-a bit će održat i simpozij na temu "Održivi urbani razvoj: Projektiranje pametnih, inkluzivnih i otpornih gradova" na kojem će se okupiti stručnjaci iz oblast arhitekture, urbanizma, građevinarstva i elektrotehnike.

Voditeljica simpozija prof. dr. Tijana Tufek-Memišević napominje važnost interdisciplinarnog pristupa izazovima održivom razvoju, te značaj učešća i obrazovanja javnosti.

Naučni radovi koji budu prezentirani na simpoziju ujedno će se objaviti i u uglednom naučnom magazinu "Springer".

Planirana je i panel diskusija s predavanjima gostujućih stručnjaka na temu urbanog razvoja u regiji. Svoja iskustva i radove kroz gostujuća predavanja podijelit će i svjetski stručnjaci koji trenutno predvode različite urbanističke platforme.

U sklopu četverodnevne konferencije organiziran je i natječaj za studente iz tehničkih oblasti na temu "Let's talk Smart", a pobjednici istog imat će priliku podijeliti svoje ideje s publikom na simpoziju.

Podsjećamo, "Dani BHAAAS u BiH" održavaju se svake godine, a organizator je jedna od najvećih i najznačajnijih organizacija akademske bh. dijaspore Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka.

Kopirati
Drag cursor here to close