Kažu znanstvenici

Jedna doza cjepiva smanjuje prijenos zaraze za 50% u istom kućanstvu

Istraživanje pokazuje da je kod osoba koje se zaraze virusom tri tjedna nakon primanja prve doze Pfizerova ili AstraZenecina cjepiva vjerojatnost prijenosa zaraze na članove istog kućanstva za 38 do 49 posto manja.
Sci-Tech / Znanost | 28. 04. 2021. u 10:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo jedna doza Pfizerova ili AstraZenecina cjepiva može smanjiti prijenos koronavirusa za gotovo 50 posto unutar istoga kućanstva, gdje je rizik od zaraze vrlo visok, pokazalo je istraživanje engleske Agencije za javno zdravstvo (PHE), čiji su rezultati objavljeni u srijedu.

Istraživanje pokazuje da je kod osoba koje se zaraze virusom tri tjedna nakon primanja prve doze Pfizerova ili AstraZenecina cjepiva vjerojatnost prijenosa zaraze na članove istog kućanstva za 38 do 49 posto manja u odnosu na one koji nisu cijepljeni, stoji u priopćenju PHE-a.

Ova je razina zaštite zamijećena otprilike četrnaestog dana nakon cijepljenja i slična je bez obzira na dob cijepljene osobe ili članova kućanstva.

Britanski ministar zdravstva smatra da je "ovo fantastična vijest". "Već smo znali da cjepiva spašavaju živote, no ova studija, najopsežnija u stvarnim okolnostima, ukazuje i na smanjeni prijenos ovoga smrtonosnog virusa", kazao je.

Prva doza cjepiva istodobno sprečava mogućnost razvoja simptomatskog oblika bolesti u cijepljenih osoba. Naime, u roku od četiri tjedna nakon primanja prve doze bilo kojeg cjepiva taj se rizik smanjuje za oko 60 do 65 posto.

"Premda je ovaj podatak vrlo ohrabrujuć i za cijepljene osobe, još uvijek je iznimno važno da se i dalje ponašate kao da imate virus", istaknula je Mary Ramsay, voditeljica odjela imunizacije u PHE.

Studijom je obuhvaćeno više od 57.000 kontakata iz 24.000 kućanstava u kojima je cijepljena osoba naknadno bila pozitivna na koronavirus, a usporedba je napravljena s gotovo milijun kontakata osoba koje se nisu cijepile.

Kućanstva se smatraju mjestima "visokog rizika" kada je posrijedi prijenos virusa, a "slični bi se rezultati mogli pokazati i na mjestima sa sličnim rizikom prijenosa virusa, poput zatvora ili stanova čiji prostor dijele studenti ili ostali 'cimeri'."

Ranije provedene studije PHE pokazale su da su cjepiva Pfizera i AstraZenece do kraja ožujka spriječila 10.400 smrtnih slučajeva kada su posrijedi osobe starije od 60 godina.

Ujedinjeno Kraljevstvo od početka prosinca provodi masovnu kampanju cijepljenja i koristi cjepivo AstraZenece, Pfizera i Moderne.

Ondje se provodi jedna od najbržih kampanja cijepljenja protiv covida-19 u svijetu. Dosad je prvu dozu dobilo gotovo 34 milijuna stanovnika, a četvrtina ili 13,2 milijuna odraslih primila je obje doze cjepiva.

Kopirati
Drag cursor here to close