Svečano u Mostaru

HAZU BiH čuvar opstojnosti hrvatskog naroda u BiH

Na svečanoj sjednici HAZU-a dodijeljene su povelje počasnim članovima te sumirani rezultati dosadašnjih aktivnosti.  
Sci-Tech / Znanost | 23. 06. 2021. u 15:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Da bi narod bio kompletan mora imati sve ustanove, a najviša ustanova znanosti i umjetnosti je akademija jednog naroda. S obzirom na ustrojstvo države, u BiH postoji više akademija, tako i mi kao narod imamo svoju akademiju sa svim onim ciljevima koje imaju i druge akademije u svijetu", kazao je predsjednik Skupštine HAZU-a BiH akademik Ante Mišković na svečanoj sjednici povodom Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Naime, on je istaknuo kako je HAZU BiH bitna za očuvanje kulturnog, političkog te i svakog drugog identiteta Hrvata u BiH.

Suradnja s drugim akademijama 

Govoreći o rada u 2020. godini Mišković je istaknuo je kako je pandemijsko vrijeme iskorišteno za konsolidacija te institucije.

"Izvršili smo konsolidaciju, u dobroj mjeri smo preživjeli pandemiju koronavirusa, te smo počeli i s ostalim aktivnostima, odnosno znanstvenim skupovima, okruglim stolovima i drugim temama koje su interesantne za hrvatski korpus u BiH. Bitno je naglasiti da su se danas razmjenjivala razmišljanja kako bi doprinos Akademije ukupnom razvoju društva, znanosti i cijelog puka BiH bio bolji", naglasio je Mišković.

Također, je naglasio kako su otvoreni za suradnju s drugim akademijama u BiH, ali i regiji.

"Otvoreni smo za suradnju i razgovore s ostalim akademijama u državi, odnosno već imamo suradnju, ali ona može uvijek biti bolja, a ovih dana potpisali smo sporazum s HAZU-om iz Republike Hrvatske s kojima smo počeli praviti zajedničke planove i nastupe, a s čime smo osobno zadovoljni", istaknuo je Mišković.

Čuvar kulturnog naslijeđa

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović kazao je kako je rad akademija od iznimne važnost za očuvanje baštine i kulturnog naslijeđa.

"HAZU BiH važan je kako bi se na nacionalnoj razini zaštitilo i ono što se veže za znanost, umjetnost, obrazovanje u cjelini, važan je za zaštitu baštine i kulturnog naslijeđa. Sve to smo probali ugraditi u našu akademiju i veseli me što smo danas na godišnjoj skupštini na neki način oživjeli sve ono što od osnivanja Akademije ima u BiH", kazao je Čović.

Naglasio je kako je suradnja s drugim akademijama u Bosni i Hercegovini i okruženju jedan od prioriteta HAZU-a.

"Vjerujem da je ono što danas radimo potpuno otvorilo vrata suradnje s regionalnim akademijama, bez obzira jesu to europske ili akademije iz nekih drugih područja svijeta. Mislim da ćemo nakon ovih ključnih, početnih organizacijskih aktivnosti koje smo imali postaviti sebi zadatak da izgradimo adekvatan prostor za HAZU BiH ovdje u Mostaru, ali na isti način jačati komunikacijsku mrežu s akademijama koje su po prirodi srodne i s kojima treba napraviti višu razinu suradnje", kazao je Čović.

Foto: Fena / Dragan Čović i Zoran Tomić na sjednici HAZU-a 

Dodao je kako mu, uz sve što radi, i dalje neće biti problem održati svoj dio pažnje kada je u pitanju znanost.

"To na neki način daje neku drugu dimenziju osobi, daje vam drugi motiv da možete i više djelovati i raditi, iako to često bude neadekvatno prihvaćeno jer postoji značajna doza nerazumijevanja oko svega toga, ali ja se ne želim odreći svega što sam radio u proteklih 40 godina i nastavit ću i dalje na tom putu", poručio je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close