Upozorenje

Globalno zatopljenje Zemlju bi moglo vratiti 35 milijuna godina unazad

Globalna je temperatura samo jedan od klimatskih faktora i zato ne treba govoriti o tome da će se na Zemlji opet pojaviti divovski nosorozi.
Sci-Tech / Znanost | 27. 05. 2021. u 07:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog emisije stakleničkih plinova temperatura na Zemlji raste, tako da će u narednih nekoliko godina dostići vrijednosti koje su na našem planetu vladale prije 35 milijuna godina, smatra stariji znanstveni suradnik Instituta za fiziku atmosfere Ruske akademije znanosti prako. Prilikom svog obraćanja na festivalu ekološkog filma "Ekočaška", on je rekao da su mogući različiti scenariji prema kojima će rasti globalna temperatura.

"U slučaju scenarija 'sve po starom' (količina antropogenih stakleničkih plinova se ne smanjuje), koji se zasad odvija (svi indikatori ukazuju na to), temperatura će planet vratiti nekih 35 milijuna godina unazad", rekao je ruski znanstvenik.

Međutim, objasnio je on, globalna je temperatura samo jedan od klimatskih faktora i zato ne treba govoriti o tome da će se na Zemlji opet pojaviti divovski nosorozi.

"Čitav bi sustav bio drugačiji. Vegetacija bi bila sasvim drugačija, kao i drugačiji raspored kontinenata. Tada nije postojala ova količina ledenjaka, drugačija je bila razina oceana, kemijski sastav atmosfere bio je drugačiji", istaknuo je Černokuljski.

Kako se navodi na stranici Sveruskog znanstveno-istraživačkog geološkog instituta, prije 35 milijuna godina, u epohi paleocena, na Zemlji su se pojavili preci kopitara, prakopitara, kožuškara i torbara, a početkom eocena nastali su mnogi predstavnici suvremenih rodova životinja, uključujući i više antropoidne primate. Kopnene forme života dostigle su maksimalne dimenzije, pojavili su se divovski nosorozi. Prave koštunjače osvojile su sve morske i slatkovodne bazene, prenosi portal Russia Beyond.

Kopirati
Drag cursor here to close