Ambiciozno

BiH se uozbiljila: Definirani klimatski ciljevi

Bosna i Hercegovina je jedna od prvih zemalja Zapadnog Balkana koja je usvojila ažurirani NDC sa planom smanjenja emisija plinova s efektom staklenika za 33,2 posto do 2030..
Gospodarstvo / Ekologija | 22. 04. 2021. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina dostavila je Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (UNFCCC) ažurirane Utvrđene doprinose (NDC) potvrđujući svoju želju za ispunjavanjem Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. godine.

Dostavljanjem tog dokumenta, Bosna i Hercegovina je jedna od prvih zemalja Zapadnog Balkana koja je usvojila ažurirani NDC sa planom smanjenja emisija plinova s efektom staklenika za 33,2 posto do 2030. i skoro 66 posto do 2050. u odnosu na 1990. godinu.

S porastom ponora plinova sa efektom staklenika u sektoru šumarstva, predviđene emisije do 2050. godine će biti oko 80 posto manje u odnosu na neto emisije iz 1990. godine.

Prema Pariškom sporazumu, zemlje su se složile da će definirati klimatska obećanja - poznata i pod nazivom "Utvrđeni doprinosi" ili "NDC" - koji će pomoći u rješavanju problema globalnog zagrijavanja.

Sporazum također poziva države da revidiraju i povećaju svoje Utvrđene doprinose svakih pet godina.

Međutim, sve je očiglednije da se moraju poduzeti hitni koraci kako bi došlo do preokreta trenutno neodrživih trendova, što ide u pravcu velikih očekivanja od vlada da se obvežu na ambiciozne klimatske ciljeve.

Svake godine, 22. travnja se obilježava i Dan planete Zemlje, a fokus je na temi "Obnovimo našu Zemlju"  kako bi se ukazalo na važnost očuvanja ekosustava koji su ključni za radna mjesta, prihode, zdravlje.

Ključne komponente klimatskog obećanja Bosne i Hercegovine uključuju segment prilagođavanja klimatskim promjenama, sa intervencijama u klimatski osjetljivim sektorima poput poljoprivrede, vodnih resursa, šumarstva, energetike, turizma, biološke raznovrsnosti i zdravlja te značajnu dekarbonizaciju gospodarstva.

To se posebno odnosi na sektor električne energije s ulaganjima od približno 17 milijardi KM do 2030. godine, što je više od 5 posto BDP-a.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac naglasio je kako će utvrđeni doprinosi pomoći da se obnovi i osigura postupni prijelaz sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije kako bi mogli graditi otpornije zajednice zasnovane na zelenom razvoju, kreirati radna mjesta i smanjiti klimatske rizike.

"Bosna i Hercegovina ima relativno niske emisije plinova s efektom staklenika Međutim, ako se to usporedi u odnosu na BDP, emisije su skoro pet puta veće nego u Europskoj uniji što ukazuje na neracionalno korištenje resursa za ekonomiju i društvo u cjelini", kazao je. 

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka, navela je kako će u cilju ispunjenja klimatskih ciljeva raditi na omogućavanju tranzicije ka održivosti i stvaranju povoljnog okruženja za privlačenje investicija privatnog sektora u čistu, pristupačnu energiju.

"Bit će nam potrebna značajna međunarodna pomoć kada je riječ o transferu tehnologije, uspostavljanju financijskih mehanizama za poticanje dekarbonizacije, kao i financijska podrška za projekte koje se odnose na klimatska pitanja", kazala je.

Rezidentna predstavnica UNDP-a Steliana Nedera je istaknula da NDC može biti sastavni dio zelenog oporavaka od krize koju je izazvala COVID-19 pandemija jer nudi osnovu za modernizaciju ekonomije.

"Podržali smo institucije u pripremi ambicioznih klimatskih planova i nastavit ćemo pružati podršku kako bismo podržali BiH da iskoristi prednosti ulaganja u zelena radna mjesta i zelenu budućnost, dok istovremeno bude prenosila Utvrđene doprinose i planove prilagođavanja na klimatske promjene u urbano planiranje, poljoprivredu i klimatska rješenja u pitanja korištenja zemljišta", kazala je.

UNDP je pružio podršku pri pripremi NDC-a u okviru "Klimatsko obećanje" kako bi se osigurala kvaliteta i razvoj Strategije financiranja klimatskih pitanja NDC-a.

"Klimatsko obećanje" nastoji podržati globalne, transformacijsku klimatsku akciju kroz podršku zemljama da povećaju svoje NDC ciljeve u 2021. i budućim godinama. Inicijativa obuhvaća podršku preko 118 zemalja - što je najveća ponuđena podrška ove vrste u svijetu. UNDP "Klimatsko obećanje" je podržano od Njemačke, Švedske, EU, Italija, Španjolske i drugi ključnih partnera, priopćeno je iz UNDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close