Marš mumija

Egipat se priprema za povorku faraona

Sci-Tech / Znanost | 02. 04. 2021. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mumificirani ostaci 22 drevnih egipatskih kraljeva i kraljica bit će u subotu preneseni u veličanstvenoj procesiji ulicama Kaira do svojeg novog počivališta.

Posmrtni ostaci 18 kraljeva i četiri kraljice bit će, poredani po starosti, preneseni na odvojenim platformama ukrašenima u drevnom egipatskom stilu u procesiji nazvanoj „Zlatna povorka faraona”.

Posmrtne ostatke seli se iz Egipatskog muzeja u središtu Kaira, gdje su boravili desetljećima, u Nacionalni muzej egipatske civilizacije, otvoren 2017. na jugu grada.

Ondje će biti smješteni u „malo modernijim vitrinama”, rekla je Salima Ikram, profesorica egiptologije na Američkom sveučilištu u Kairu, prenosi Hina.

„Kontrola temperature i vlažnosti bit će bolja nego u starom muzeju”, dodala je Ikram, stručnjakinja za mumificiranje.

Faraoni i kraljice na put će u zlatnim kočijama, svatko u svojoj. Svaka će kočija imati amortizere kako bi što sigurnije prešla četrdesetak minuta dug put kroz Kairo.

Sekenenre Tao II. zvan Hrabri, koji je vladao južnim Egiptom otprilike 1600 godina prije Krista, bit će u prvoj kočiji, dok će na začelju biti Ramzes IX., koji je vladao u 12. stoljeću prije Krista.

Ramzes II. i kraljica Hatšepsut također će biti u povorci.

Procesija će početi u 18 sati po mjesnom vremenu u subotu i imat će veliko osiguranje. Bit će popraćena glazbom i nastupima egipatskih umjetnika, a sve će uživo prenositi državna televizija.

Otkrivene nedaleko od Luksora počevši od 1881., većina od 22 mumija bile su izložene od početka 20. stoljeća u Egipatskom muzeju na Trgu Tahriru.

Od 1950-ih izložene su u maloj sobi, jedna pored druge, bez oznaka s objašnjenjima.

Prije selidbe mumije će biti stavljene u posebne kontejnere s dušikom, u uvjete slične onima u njihovim izložbenim vitrinama.

U svojem novom domu bit će izložene odvojeno, svaka pored sarkofaga, a u nekim slučajevima i kipa, u okruženju koje podsjeća na podzemne kraljevske grobnice.

Izlošci će imati kratke oznake s biografijom vladara i u nekim slučajevima kopijama CT snimki.

„Mumije će prvi put biti izložene na lijep način, u obrazovne svrhe”, rekao je egiptolog Zahi Hawass.

Sablastan izgled mumija desetljećima je odbijao mnoge posjetitelje.

Među najistaknutijima je princeza Margareta, sestra britanske kraljice Elizabete II.

„Nikada neću zaboraviti kada sam odveo Margaret u muzej”, rekao je Hawass, bivši ministar za antikvitete.

„U galeriji je bila mumija Ramzesa II... Zatvorila je oči i pobjegla, nije mogla podnijeti što je vidjela".

Nacionalni muzej egipatske civilizacije završen je 2010., a „ja sam ga planirao otvoriti 2012.”, rekao je Hawass. To je otpalo zbog revolucije 2011. i nestabilnosti koja je slijedila.

Faraonova kletva

U mjesecima koji slijede Egipat bi trebao otvoriti još jedan muzej, Veliki egipatski muzej, nedaleko od piramida u Gizi.

U njemu će se također nalaziti faraonske kolekcije, uključujući mumificirane ostatke Tutankamona.

Otkrivena 1922., grobnica mladoga vladara koji je nakratko preuzeo prijestolje u 14. stoljeću prije Krista, skrivala je blago, uključujući zlato i bjelokost.

Tzv. „kletva faraona” aktualizirala se nakon što je grob otkopan 1922/23.

Glavni financijer britanskog iskapanja, lord Carnarvon, umro je od sepse nekoliko mjeseci pošto je grob otvoren, a jedan od prvih posjetitelja umro je naglo nedugo potom.

Budući da se parada održava samo nekoliko dana nakon što se u Egiptu zbilo nekoliko nesreća, neki su na društvenim medijima nagađali da je predstojeća selidba mumija oživjela stare kletve.

U Egiptu se, naime, nedavno dogodila željeznička nesreća s puno mrtvih i ozlijeđenih. U Kairu se srušila zgrada, dok je na naslovnicama svjetskih medija dominirala sudbina golemog kontejnerskog broda MV Ever Given koji se nasukao u Sueskom kanalu blokirajući ga gotovo tjedan dana.

I Hawass i Ikram odbacuju bilo kakvu povezanost između povorke mumija i nedavnih događaja.

„Znate da svi vole takve priče”, rekla je Ikram. „To stvari čini dramatičnijim”.

Kopirati
Drag cursor here to close