#Sarajevo

Dodjelom priznanja obilježena 30.godišnjica Hrvatskog društva za znanost i umjetnost

Visoku delegaciju, akademike i članove pozdravio je predsjednik Društva Hrvoje Milošević koji je ukazao na važnost Društva utemeljenog kako bi organiziralo i promoviralo razvoj znanosti i umjetnosti
Sci-Tech / Znanost | 18. 12. 2023. u 13:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavljanjem knjige "Korporativno upravljenje" autora Mile Sadžaka i dodjelom priznanja najzaslužnijim članovima, Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost svečano je obilježilo je danas u Sarajevu 30. godišnjicu osnivanja.

Visoku delegaciju, akademike i članove pozdravio je predsjednik Društva Hrvoje Milošević koji je ukazao na važnost Društva utemeljenog kako bi organiziralo i promoviralo razvoj znanosti i umjetnosti, te poticalo naučni i umjetnički rad.

- Svoje ciljeve naše Društvo ostvaruje izradom naučnih studija, elaborata, istraživačkih projekata. Organiziramo i naučne skupove, javna predavanja, koncerte, umjetničke izložbe – kazao je Milošević.

Bez financijske podrške

Milošević je naveo i to da Društvo nikada nije imalo financijsku podršku, nema ni svoj prostor, ali je ipak uz pomoć dobrih ljudi i prijatelja dalo veliki doprinos nauci, umjetnosti.

Društvo ima oko 150 članova, akademika, uglednih priznatih profesora, znanstvenika i umjetnika, a pri Društvu djeluju četiri odjela: Odjel za biološke, medicinske i biotehničke znanosti, Odjel za matematičke, fizičke, kemijske i tehničke znanosti, Odjel za umjetnost i Odjel za društvene znanosti.

U okviru obilježavanja 30. godišnjice Društva, predstavljena je knjiga "Korporativno upravljanje u svijetu" profesora Mile Sadžaka koji se tom temom bavi 20 godina, jer je, kako je kazao, jako važna uloga korporacija ne samo u svijetu, nego i u regionu.

Kontakt s ozbiljnim korporacijama

U knjizi je obrađeno oko 80 država po jedinstvenoj metodologiji. Knjiga je jako bogata bibliografskim jedinicama, a Sadžak kaže da je ciljano naveo oko 320 bibliografskih jedinica koje se odnose na tu materiju kako bi olakšao profesorima, istraživačima, studentima i praktičarima da se počnu baviti tom ozbiljnom temom.

- S obzirom na to da smo i mi u procesu globalizacije, imamo i imat ćemo kontakte sa ozbiljnim korporacijama u svijetu, knjiiga "Korporativno upravljanje u svijetu" može da im bude korisno štivo da se pripreme za saradnju i partnerstvo u budućnosti sa korporacijama koje su, sasvim izvjesno, prisutne u regionu i bit će još prisutnije – istaknuo je profesor Sadžak.

Bosna i Hercegovina i države regije su male države, te moraju najprije  da usvoje standarde, modele i varijante, jer, kako je Sadžak naveo, korporativno upravljanje je menadžment u širem smislu, znači, ono je funkcionalno te radno-pravni i organizacijski okvir bez kojeg se jednostavno ne može poslovati u svijetu.

- Vi morate ispoštovati te standarde kako bi postali dio globalnog lanca. Naravno male zemlje treba da traže tu pogodne niše u kojima mogu biti konkurentne i na nivou komparativnih prednosti i na nivou konkretnih ekonomija – poručio je prof. Sadžak.

Najzaslužnijim članovima, utemeljiteljima, dodijeljena su priznanja Hrvatskog društva za znanost i umjetnost.

Kopirati
Drag cursor here to close