Hajrudin Ferizović

Da je živ, vjerojatno bi ovu vijest doživio kao najradosniju: Autori inovacije su njegovih troje unučadi

Sci-Tech / Znanost | 16. 10. 2022. u 16:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Bh. inovatori

''Vertikalna turbina sa usmjerivačem lopatica prema vjetru'' nagrađena je zlatnom medaljom na sinoć završenoj 20. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA, u Zagrebu.

Da je živ, poznati i širom svijeta nagrađivani bihaćki inovator, i predani pedagog inovatorstva, Hajrudin Ferizović, vjerojatno bi ovu vijest doživio kao najradosniju, kao jedan od najvećih vlastitih uspjeha: autori inovacije su njegovih troje unučadi.

Autorice Samija i Selmija su magistrice znanosti, dok su njih sve troje, uključujući i Haruna, diplomirani inženjeri.

''Vrijedno je podsjetiti, radi afirmacije roditeljskog odgoja i obrazovanja, da su njih troje djeca Hajrudinove kćerke i sina, oboje također autori nagrađivanih inovacija i vlasnici diploma VSS. Valja istaći i činjenicu da su njih troje napravili i modelom dokazali vrijednost svoje zamisli, a sve to prikazali dobro urađenim video snimkom, na bosanskom i engleskom jeziku'', priopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Koliko je za članove žirija važno da postoji neki uvjerljivi, materijalni dokaz kvaliteta inovacije, vidi se i na primjeru drugog dobitnika zlatne medalje, Zorana Dujakovića, iz Banja Luke.

On je svoj ''Podvodni punjač gasovitih ili tečnih medija'' izradio kao da je ''tvornički''. Donio ga u Zagreb, odgovorio uvjerljivo na sva pitanja četvorice članova žirija stručnih za strojarske  konstrukcije... Zoran je međunarodnim diplomama ovlašteni stručnjak za podvodni i podzemni svijet – M3 ronilački i UIS speleološki trener - navodi se u priopćenju.

Dobitnik srebrene medalje, Cazinjanin Husnija Kapić, bio je krajnje uvjerljiv sa svojom ''CNC mašina za rezanje poroznih materijala'' – on je nju dovezao i sva tri  radna dana izložbe objašnjavao članovima žirija i potencijalnim poslovnim partnerima. Bilo je i narudžbi strojeva, a njih 10-ak već su u primjeni širom Hrvatske.

Brončane medalje dobili su dr. sc. Fikret Alić, profesor termodinamike na Mašinskom fakultetu u Tuzli, za ''Fleksiblni termo-akumulacioni konventivni emiter“; Armin Hujić iz Sarajeva, za ''Samopodešavajući rezervoar za održavanje željene temperature tople vode“ i dr. Emsad Halilović iz Kladnja, specijalizant amdominalne medicine, za ''Evakuator crijevnog sadržaja“.

Inovacije članova Asocijacije inovatora BiH detaljno je razgledao prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske - navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close