Sve manje učenika

Bijela kuga i iseljavanje doveli do velikog pada broja upisanih u škole ŽZH

Nisu tako daleko bila vremena kada je Gimnazija u Širokom Brijegu imala ukupno 702 učenika. Od ove školske godine bit će ih 469. Čak 232 manje
Sci-Tech / Znanost | 13. 07. 2018. u 08:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pred našim očima nestaje hrvatska budućnost. U prošloj godini imali smo veći prirodni pad nego što iznosi broj poginulih u Domovinskom ratu”, zavapio je prije nekoliko godina u Mostaru hrvatski demograf Stjepan Šterc.

Nažalost, tada izgovoreno nastavilo se i u godinama koje su uslijedile, a kao da nije dovoljno to što se djeca ne rađaju, dogodili su se i masovni odlasci.

Europska unija, odnosno ulazak Hrvatske u tu zajednicu, otvorila je mnogima vrata Zapada, tako da se dobar dio ljudi otisnuo u Njemačku, Irsku, a neki koji su imali mogućnost sreću su potražili u prekooceanskim zemljama.

Ekipa Večernjeg lista kontaktirala je tri škole ZHŽ-a, koje su godinama bile zanimljive učenicima, kako bi provjerili kakva je tu situacija, a očekivano vladaju minusi u odnosu na ranije godine.

Primjerice, Srednja škola Antuna Branka Šimića u Grudama ima učenike iz Imotskog, Vrgorca, susjednog Ljubuškog, ali, nažalost, i tu se dogodio pad. Nastavu će u 2018./2019. pohađati ukupno 123 učenika. U školskoj godini 2017./2018. primila je 194 učenika.

U opću gimnaziju, koja je nekad imala više od 30 učenika u više odjela, ove godine upisalo se ukupno 46 učenika koji će biti podijeljeni u dva odjela.

Dosta je strukovnih škola, tako da će se proizvoditi gotov kadar. Tako je u Grudama, osim gimnazijalaca, i odjel ekonomista, medicinskih sestara, građevinskih tehničara, geodetskih tehničara, kuhara i konobara.

Unatoč smanjenom broju učenika, u najvećoj grudskoj tvornici znanja vjeruju kako će i dalje iz nje izlaziti najbolji, osposobljen kadar.

Širokobriješka gimnazija, pak, ove godine imala je 69 upisanih učenika u prvi razred koji će od rujna sjesti u svoje klupe. Lani ih je bilo 144.

A nisu tako daleko bila vremena kada je Gimnazija u Širokom Brijegu imala ukupno 702 učenika. Od ove školske godine bit će ih 469. Čak 232 manje.

U Srednjoj strukovnoj školi Ljubuški dosad je upisano 126 učenika, a očekuje ih se još 9 nakon što završe popravni ispiti. Otprilike će to biti oko 80 upisanih učenika manje nego prošle godine. 

Kopirati
Drag cursor here to close