Start Me Up natjecanje

Konjičkim srednjoškolcima prvo mjesto za aplikaciju o depresiji

Ekipu ''DepresijApp'' čine, nositelj ideje Kenan Suljić iz Srebrenika, Sejo Ivković iz Jablanice, Semira Jablić i Amina Madžak iz Konjica i Muamer Galešić iz Bugojna.
Sci-Tech / Znanost | 22. 01. 2019. u 17:06 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Pobjednički tim Start Me Up natjecanja 2019.

Ekipa srednjoškolaca iz Konjica, Srebrenika i Bugojna osvojili prvo mjesto za projekt ''DepresijApp'' na ''Start Me Up'' natjecanju u organizaciji Internacionalnog Burch univerziteta i Asocijacije srednjoškolaca u BiH.

Ekipu ''DepresijApp'' čine, nositelj ideje Kenan Suljić iz Srebrenika, Sejo Ivković iz Jablanice, Semira Jablić i Amina Madžak iz Konjica i Muamer Galešić iz Bugojna.

Biznis ideja ''DepresijApp'' zamišljena je kao jedinstvena aplikacija koja čini poveznicu između stručnog lica i oboljele ili potencijalno oboljele osobe od depresije u svrhu edukacije, prevencije i njenog liječenja. Razgovor između stručne osobe i osobe kojoj je potrebna pomoć bi se odvijao putem chata, navode u priopćenju iz pobjedničke ekipe.

Kao dovoljan pokazatelj ozbiljnosti problema naveden je porast broja oboljelih od depresije u Tuzlanskoj županiji čiji porast dostiže broj od 2.000 osoba u zadnje tri godine dok za Hercegovačko-neretvansku županiju nisu dobivene adekvatne informacije o broju oboljelih.

Zanimanje, partnerstvo i podršku ovoj aplikaciji već su pružili Domovi zdravlja Tuzla i Srebrenik kao i UKC Tuzla, navode mladi inovatori.

Foto: PR / Sudionici Star Me Up natjecanja

Aplikacija se sastoji od četiri osnovna dijela i jako je jednostavna za korištenje.

''Prvi dio nje čini edukacijski dio koji bi sadržavao informacije o depresiji kao bolesti dok je drugi dio upitnik za korisnike u kojem možete unijeti demografske podatke i trenutno subjektivno osjećanje. Treći dio ove aplikacije čini animacijski dio u kojem su depresivni poremećaji predstavljeni putem raznih animacija. Četvrti i najbitniji dio je odnos sa stručnjakom u kojem slobodno, anonimno i bez stida korisnici mogu da vrše konsultacije, otkrivanje problema, savjete i u krajnjem slučaju upućivanje na dalje pretrage od strane stručne osobe koja ima kontrolu nad aplikacijom'', navode mladi inovatori.

Ciljna grupa ove aplikacije su prije svega osobe u dobnom razmaku od adolescencije do zrelog doba i ona pomaže onim osobama koje nemaju samopouzdanja da se suoče sa problemom i onima koji misle da će pri iznošenju problema naići na osudu javnosti.

Ekipa ''DepresijApp'' se ovom pobjedom plasirala na Burch Start Up školu, dobila stipendiju za studiranje na Burch univerzitetu, te će imati priliku da svoju ideju predstavi donatorima na Start Me Up Konferenciji u travnju.

Na natjecanju ''Start Me Up'' sudjelovali su srednjoškolci iz cijele BiH, a ekipe i pojedinci su tri dana radili na razradi zanimljivih ideja uz mentore sa ovog Univerziteta kao i na prezentaciji istih. 

Natjecanje je brojalo 110 sudionika koji su se natjecali sa svojih 40 ideja, a u kompletnom procesu pomoglo im je deset mentora, profesora Internacionalnog Burch univerziteta.

Prvi dan ovog natjecanja, navode srednjoškolci, bio je rezerviran za izgradnju i osnaživanje poduzetničkog duha sudionika i razvoja njihovih vještina. Drugog dana natjecanja sudionicima se obratio rektor Damir Marjanović, a potom su sudionici imali priliku slušati predavanje profesora Malcolma Dueroda. Ostatak dana sudionici su proveli u radu sa mentorima kada je svaka ekipa imala priliku razgovarati sa nekim od profesora IBU-a i unaprijediti svoje ideje. U večernjim satima održano je polufinale na kome je predstavljeno 40 ideja, a 15 ideja se plasiralo u finale, priopćili su iz pobjedničke ekipe.

Kopirati
Drag cursor here to close