Istraživanje u Paoči

Arheološka istraživanja grobova ispod stećaka na nekropoli “Krešića groblje”

Projekt je prvenstveno znanstvenog karaktera. Pokrenut je s ciljem stjecanja uvida u život kasnosrednjovjekovnih populacija, točnije način prehrane i zdravstvenog stanja individua ukopanih ispod stećaka.
Sci-Tech / Znanost | 09. 06. 2021. u 15:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Općina Čitluk / Arheološka istraživanja grobova ispod stećaka na nekropoli Krešića groblje

Tijekom svibnja provedena su arheološka istraživanja grobova ispod stećaka na nekropoli “Krešića groblje” u Paoči. Projekt u kojemu su sudjelovali arheolozi doc.dr.sc. Edita Vučić, doc.dr.sc. Nina Čuljak, mag.arh. Tino Tomas, mag. arh. Željka Pandža, bioarheologinja dr.sc. Marijana Lukačević, te mag. arh. Marija Gavrilović kao stručni nadzor uime Zavoda za zaštitu kulturno – povijesne baštine HNŽ-a, podržala je Općina Čitluk.

Projekt je prvenstveno znanstvenog karaktera. Pokrenut je s ciljem stjecanja uvida u život kasnosrednjovjekovnih populacija, točnije način prehrane i zdravstvenog stanja individua ukopanih ispod stećaka. Također, projekt je od velikog značaja za promoviranje kulturno-povijesne baštine, ne samo općine Čitluk, nego i cijele Hercegovine koja se smatra kolijevkom stećaka.

Arheološki su istraženi grobovi ispod stećaka koji su bili položeni na blagom zemljanom humku. Tijekom istraživanja otkrivena su četiri groba i dva sekundarna ukopa. U grobovima su evidentirani skeletni ostaci više individua. Ljudski osteološki materijal podvrgnut je bioarheološkoj analizi koja se odvijala paralelno s arheološkim istraživanjima. Također, uzeti su i uzorci za DNK i 14C analize, čiji rezultati se očekuju u narednom razdoblju.

Po završetku arheoloških istraživanja, ljudski osteološki materijal vraćen je u grobne rake, a danas su, uz pomoć mehanizacije, stećci vraćeni u prvobitni položaj.

Uz sve navedeno preostala je znanstvena valorizacija rezultata.

 

Kopirati
Drag cursor here to close