Pink Embassy

Albanija zabranila "terapije konverzije" homoseksualaca

Stručnjaci drže da su psihološke i duhovne intervencije usmjerene na promjenu seksualne orijentacije neke osobe neučinkovite i često opasne, a najspornije su tehnike elektrošokova i ubrizgavanje testosterona.
Sci-Tech / Znanost | 17. 05. 2020. u 09:43 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Albanski psiholozi zabranili su "terapije konverzije" kojima je svrha promijeniti seksualnu orijentaciju mladih članova LGBT zajednice a taj su korak u subotu pozdravile udruge za zaštitu ljudskih prava u zemlji.

Odluka donesena u petak je posebno važna za mlade pripadnike LGBTI zajednice (lezbijke, gay, biseksualne i transrodeh/transseksualne osobe, dok "I" označava međuspol), istaknula je udruga za zaštitu prava homoseksualaca Pink Embassy u priopćenju.

"Svi terapeuti u Albaniji moraju biti članovi Udruge albanskih psihologa, čije su odluke konačne i pravno valjane", objasnio je Altin Hazizaj, predsjednik te udruge, prenosi AFP.

"To je konačna odluka i da bi stupila na snagu ne treba ju potvrditi zakonodavna ni izvršna vlast", dodao je.

Prema podacima iz drugih zemalja, osobe koje su bile izložene tim terapijama su 8,4 puta spremije počiniti samoubojstvo i 5,9 puta češće su izloženije depresiji, navodi ta udruga.

Stručnjaci drže da su psihološke i duhovne intervencije usmjerene na promjenu seksualne orijentacije neke osobe neučinkovite i često opasne, a najspornije su tehnike elektrošokova i ubrizgavanje testosterona.

U ožujku 2018. Europski parlament je izglasao tekst kojim se osuđuje te tehnike i poziva zemlje članice da ih zabrane.

Početkom svibnja Njemačka je nakon Malte postala druga zemlja članica Europske unije koja je zabranila te terapije konverzije za maloljetnike.

Albanija je 2010. usvojila zakon protiv diskriminacije na temelju seksualne orijentacije no većina članova LGBTI zajednice se u toj zemlji, kao i u mnogim zemljama jugoistočne Europe, svakodnevno suočava s predrasudama, diskriminacijom i obiteljskim nasiljem, objašnjava Pink Embassy.

Kopirati
Drag cursor here to close