Čudesni podaci

Moderna traži hitno odobrenje za svoje cjepivo, regulatori oduševljeni

"Ovo je zapanjujuće", rekao je za CNN dr. Paul Offit, član nadzornog odbora za cjepiva Agencije za lijekove Sjedinjenih Američkih Država. "Ovo su čudesni podaci."
Sci-Tech / Znanost | 30. 11. 2020. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka biotehnološka tvrtka Moderna, jedna od tvrtki koja je najdalje dogurala u razvoju cjepiva protiv Covida-19, rekla je da će od američkih i europskih regulatornih tijela zatražiti hitno dopuštenje za korištenje svog cjepiva u hitnim slučajevima jer je nova studija pokazala da cjepivo snažno štiti od bolesti, piše The Associated Press.

Cjepivo je potrebno da bi svijet mogao zauzdati pandemiju koronavirusa, koja je tijekom posljednjih mjeseci ojačala i u Europi i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Moderna je svoje cjepivo radila u suradnji s Američkim nacionalnim zdravstvenim institutom. Premda već postoje indikacije da će njihovo cjepivo funkcionirati, istraživanje provedeno prošlog vikenda sugerira da će Modernino cjepivo imati učinkovitost od više od 94 posto.

"Ovo je zapanjujuće", rekao je za CNN dr. Paul Offit, član nadzornog odbora za cjepiva Agencije za lijekove Sjedinjenih Američkih Država. "Ovo su čudesni podaci."

Dr. Tal Zaks, voditelj odjela za medicinu u Moderni, rekao je da je u najnovijoj studiji učinkovitosti cjepiva provedenoj u SAD-u sudjelovalo 196 oboljelih od Covida-19. Stotinu osamdeset i pet sudionika ispitivanja dobilo je placebo, a 11 ih je dobilo cjepivo. Jedine osobe kojima se zdravstveno stanje pogoršalo - njih 30, među kojima je i jedna osoba koja je umrla - bile su u skupini ispitanika koja je dobila placebo.

"Dopustio sam si da zaplačem kada smo dobili rezultate", rekao je Zaks za The Associated Press. "Već smo u ovom ispitivanju učinkovitosti cjepiva spasili živote. Zamislite utjecaj ovoga na veći broj ljudi."

Moderna je rekla da učinkovitost i sigurnost cjepiva znači da ispunjavaju uvjete Agencije za hranu i lijekove SAD-a za korištenje u hitnim slučajevima. Europska agencija za lijekove također je nagovijestila da je otvorena za brže odobravanje cjepiva za upotrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close