Rusko cjepivo na bh. način

Federacija želi proizvoditi rusko cjepivo

Cjepivo bi proizvodio Veterinarski fakultet u Sarajevu, a potrebna proizvodna tehnologija bi se kupila u Njemačkoj.
Sci-Tech / Znanost | 27. 04. 2021. u 12:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će u suradnji sa Veterinarskim fakultetom u Sarajevu pokušati pokrenuti proizvodnju ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnjik V u Bosni i Hercegovini.

U ostvarivanju ovog cilja, federalna vlast je navodno već provela pojedine aktivnosti.

Kako navodi Klix.ba, cjepivo bi proizvodio Veterinarski fakultet, a potrebna proizvodna tehnologija bi se kupila u Njemačkoj.

To podrazumijeva da će nadležni od Rusije kupiti tzv. "Know How" tj. podatke o tome kako se cjepivo proizvodi. Navedene informacije provjerene su kod dekana Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Muhameda Smajlovića, a koji je kratko rekao.

"Nemam komentar na tu informaciju. Tu informaciju morate tražiti od Vlade FBiH. Takve stvari ne smijemo objavljivati - ni da je istinita, ni da nije. Sada zaista nemam komentar", izjavio je Smajlović.

U međuvremenu, federalna vlast još nije uspijeva nabaviti cjepivo direktno od proizvođača.

Prvo je pokušala kupiti upravo cjepivo Sputnjik V, a u međuvremenu je priopćila da će pokušati kupiti i cjepivo iz Kine. Trenutno se čeka okončanje započetog procesa za nabavu kineskog cjepiva, a započeta je i procedura za nabavu Pfizera.

U ovom trenutku se čeka povratna informacija američke kompanije.

Federacija BiH trenutno nema dovoljno cjepiva da bi se masovnija imunizacija provodila, a trenutne količine koje su dobili ili kupili putem COVAX mehanizma su dovoljne tek za zdravstvene radnike i dio starije populacije.

Podsjećamo, Srbija je prva zemlja u regiji koja je osigurala proizvodnju cjepiva. Njezin Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak će proizvoditi Sputnjik V.

To isto pokušava veći broj država širom svijeta. Proizvodnja u Srbiji trenutno najtraženije robe na svijetu bi trebala početi 20. svibnja, a predsjednik ove države Aleksandar Vučić je najavio da bi u upotrebi trebale biti već u lipnju.

Kopirati
Drag cursor here to close