Loš učinak

Zašto je usvajanje 5G-a u Europi razočaravajuće

Gledajući usvajanje 5G mjereno kao udio 5G veza u ukupnim vezama Europa ima loš učinak sa samo 2,5% u četvrtom tromjesečju 2021. godine prema obavještajnim podacima GSMA.
Sci-Tech / Tehnologija | 16. 04. 2022. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Prema GSMA Intelligenceu, većina europskih zemalja (34 od 50) već je uvela 5G, a nešto više od polovice operatera u regiji (92 od 173) pokrenulo je 5G mreže.  Međutim, gledajući usvajanje 5G mjereno kao udio 5G veza u ukupnim vezama Europa ima loš učinak sa samo 2,5% u četvrtom tromjesečju 2021. godine prema obavještajnim podacima GSMA.

To ga stavlja daleko iza Sjeverne Amerike, Kine, Japana i Južne Koreje. Iako će se usvajanje povećati tijekom sljedećih nekoliko godina, Europa će i dalje zaostajati za drugim regijama, informacija je sa konferencije Zašto 5G u Europi zaostaje i što možemo učiniti u vezi s tim? koju je Ookla organizirala s predstavnicima dva najveća.

U samom razumijevanju 5G tehnologije ključni su korištenje različitog frekvencijskog spektra kako bi se definirale brzine performansi i geografska pokrivenost nove generacije telekomunikacijske tehnologije. Osnovno je da mmWave frekvencijski opseg može isporučiti velike brzine – puno brže od onih koje može podržati spektar ispod 6 GHz – a da signali ispod 6 GHz mogu putovati dalje od mmWavea, pokriti veću geografsku površinu i osigurati dublju penetraciju unutar zgrada, piše bug.hr.

5G performanse operatera uvelike ovise o njihovom posjedu 5G spektra. U nekim slučajevima, u nedostatku namjenskog 5G spektra ili za dopunu postojećeg spektra, operateri mogu koristiti Dynamic Spectrum Sharing (DSS) za korištenje istog opsega spektra za različite RAN tehnologije, koje se dodjeljuju u stvarnom vremenu – to zauzvrat utječe na performanse 5G .

Veliko zaostajanje Europe

Za Gabriela Solomona iz Ericssona, glavni razlog zašto Europa zaostaje za 5G leži u investicijskom okruženju, s obzirom da ponderirani prosječni trošak kapitala ostaje veći od povrata na uloženi kapital u regiji. Napomenuo je da postoje ogromne svote javnog novca koji se stavljaju na raspolaganje putem EU-ovog Instrumenta za oporavak i otpornost, od kojih neke zemlje članice usmjeravaju na poboljšanje povezanosti. Osim ovog ulaganja, istaknuo je tri glavne poluge koje vlade moraju pomoći u poticanju implementacije 5G:

Spektar. Postoji potreba za kompromisom između naknada za spektar i poticaja za operatere da šire mreže.

Uklanjanje prepreka za implementaciju . To je očito problem, s obzirom da je EK nedavno najavila novi Zakon o infrastrukturi povezivanja koji je osmišljen kako bi prepreke pasivnoj infrastrukturi i backhaulu učinili dostupnijim i pristupačnijim.

Struktura tržišta. Polovica europskih tržišta ima četiri ili više mobilnih operatera. Postoji jasna želja za daljnjom konsolidacijom mobilne mreže koju operateri vide kao ključnu za poboljšanje mogućnosti ulaganja za implementaciju 5G.

Unutar Europe, Nizozemska je prva u pogledu dostupnosti 5G (udio korisnika uređaja koji podržavaju 5G koji provode većinu svog vremena na 5G mrežama). Samo šest europskih tržišta imalo je dostupnost 5G iznad 20% do 4. tromjesečja 2021. godine. Nije iznenađujuće da je SAD u vodstvu s gotovo 50% dostupnosti 5G, nakon što je započeo implementaciju 5G u rasponu od 600 MHz (niskopojasni).

Samo četiri Stand Alone 5G mreže

Velika većina europskih 5G mreža su Non Standalone (NSA), što znači da se i dalje oslanjaju na 4G LTE jezgrenu mrežu i stoga ne nude punu prednost 5G. Do sada su samo četiri operatera u tri zemlje implementirala 5G Standalone (SA), djelomično zato što je većina operatera započela implementaciju 5G korištenjem DSS-a, gdje je 5G SA manje relevantan. Kako se operateri više fokusiraju na masivni MIMO koristeći srednjepojasni spektar (koji donosi korak promjene u kapacitetu i propusnosti), tada funkcionalnost SA postaje privlačnija za korištenje.

Nije iznenađujuće da GSA kaže da 46 operatera u 27 okruga planira implementirati 5G SA. 5G SA također omogućuje dodatne 5G mogućnosti izvan velike brzine, kao što je ultra-pouzdana komunikacija s malom kašnjenjem (URLLC) i funkcije virtualne mreže kao što je rezanje mreže, što će zauzvrat, omogućiti nove slučajeve korištenja 5G. 5G fiksni bežični pristup (FWA) također je jedan od ključnih slučajeva upotrebe za potrošače, u područjima s ograničenim uvođenjem vlakana diljem Europe.

Zadovaljujuća zastupljenost 5G telefona

Jan Stryjak iz Counterpoint Researcha pozitivno je istaknuo prodaju 5G pametnih telefona u Europi, ističući da 5G sada čini većinu prodaje pametnih telefona u regiji. Međutim, Europa zaostaje za drugim naprednim tržištima u usvajanju pametnih telefona s najnovijim podacima za 4. tromjesečje 2021. godini koji pokazuju da su 5G pametni telefoni činili 60% prodaje pametnih telefona u odnosu na 73% u Sjevernoj Americi i 79% u Kini, Japanu i Južnoj Koreji. Unutar same Europe postoje velike varijacije, pri čemu Velika Britanija ima najveći globalni omjer od 83%, dok neka istočnoeuropska tržišta dolaze ispod 40%.

5G se također spušta niz cjenovne razine pametnih telefona. Sveprisutan je u premium razinama (veleprodajna cijena preko 700 USD) potaknut iPhoneom 12 u Q4 2020. i iPhoneom 13 u Q4 2021., čini većinu u srednjoj razini (250 USD – 499 USD) i raste, gdje se uglavnom pokreće od Samsung A serije. Čak brzo raste i na proračunskim razinama (100 – 249 USD), zahvaljujući pristupačnim 5G uređajima poput Realmea i Xiaomi podbrenda Redmi.

S vremenom će se prodaja pametnih telefona pretvoriti u veću instaliranu bazu 5G uređaja i udio u ukupnim pretplatama.

Kopirati
Drag cursor here to close