Kinez osvaja tržište

Xiaomi zauzeo prvo mjesto na europskom mobilnom tržištu

Xiaomi je na prvom mjestu zamijenio Samsung, dok se na trećem mjestu nalazi Apple.
Sci-Tech / Tehnologija | 04. 08. 2021. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Xiaomi pretekao Apple i zauzeo drugo mjesto na globalnom tržištu pametnih telefona, odlične vijesti za ovu kinesku kompaniju stižu i s europskog tržišta.

Prema posljednjim podacima Strategy Analyticsa za drugi kvartal, Xiaomi je zabilježio veliki rast isporuka smartphonea na tom tržištu te su prestigli Samsung i zauzeli prvo mjesto kao najpopularnija mobilna kompanija u Europi.

Što se cjelokupnog europskog smartphone tržišta tiče, na njemu je zabilježen rast od oko 14 posto te je tijekom tog tromjesečnog razdoblja isporučeno oko 50 milijuna pametnih telefona.

Iz Strategy Analyticsa kažu kako je to rezultat nastavka ekonomskog oporavka, sve pristupačnijih uređaja s podrškom za 5G te povećane potražnje korisnika sa starijim uređajima.

U tom razdoblju Xiaomi je zabilježio porast od veći od 67 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te su zauzeli četvrtinu tržišta, prenosi Zimo.

Isporučili su 12,7 milijuna pametnih telefona, dok je drugi Samsung isporučio 12 milijuna telefona, zauzevši time 24 posto tržišta.

Ono što bi moglo zabrinuti južnokorejsku kompaniju jest pad broja isporuka od 7 posto u odnosu na drugi kvartal 2020.

Na sigurnom trećem mjestu nalazi se Apple koji je isporučio 9,6 milijuna telefona čime su zauzeli 19,2 posto tržišta. Te brojke predstavljaju rast veći od 15 posto u odnosu na prošlu godinu.

Dva posljednja mjesta top 5 ljestvice pripala su Oppu koji je isporučio 2,8 milijuna telefona uz rast od 180 posto te Realmeu, kompaniji koja je zabilježila najveći porast od čak 1800 uz isporuku skoro 2 milijuna telefona.

Iz Strategy Analyticsa naglašavaju kako je Xiaomi ostvario posebno dobar rezultat u Rusiji, Ukrajini, Španjolskoj i Italiji.

 

Kopirati
Drag cursor here to close