Opcija koju će telefoni morati imati

Xiaomi se priprema za novi veliki trend na mobilnom tržištu

Xiaomi za sljedeću godina planira najmanje 10 mobilnih uređaja s podrškom za 5G, i to modele iz visoke, srednje, ali i niže kategorije.
Sci-Tech / Tehnologija | 22. 10. 2019. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do prije nekoliko godina korisnici su pametne telefone kupovali svake dvije godine, najčešće prilikom obnove ugovora, no danas je situacija drukčija te se novi uređaji kupuju svake tri, a često i više godina.

Mobilna tehnologija toliko je napredovala da su uređaji kupljeni prije dvije godine i sad vrlo dobri – hardver je dovoljno brz, a kamere snimaju odlične fotografije, a iako su novi modeli brži i fotografije još kvalitetnije, za većinu to nije razlog da zamijene trenutačni telefon novime.

S obzirom na to da je vrijeme korištenja telefona sve duže, prilikom njihove kupovine treba razmišljati da kupljena tehnologija bude aktualna i za tri i više godina. Za hardver i kamere, dakle, nema problema, no već od sljedeće godine korisnici bi trebali razmišljati o telefonima koji će podržavati mobilne mreže nove generacije, piše Zimo.co.

Na nedavnoj konferenciji u Kini izvršni direktor Xiaomija Lei Jun rekao je kako u mobilnoj industriji vlada zabrinutost kako već sljedeće godine 4G telefoni više neće biti toliko popularni te će korisnici razmišljati o 5G modelima kako bi imali telefone za budućnost.

Trenutačno na tržištu postoji nekoliko 5G telefona, a većinom je riječ o skupljim modelima više kategorije – među inim, i Xiaomi je predstavio Mi 9 Pro 5G i Mi Mix 3 5G. Kako bi spremno dočekali 5G revoluciju, Jun je za sljedeću godinu najavio najmanje deset pametnih telefona s podrškom za 5G. Pri tome se kineska kompanija neće orijentirati isključivo na skuplje uređaje, već će 5G biti dostupan i na telefonima srednje i niže kategorije.

Sljedeće godine možemo očekivati podršku za 5G u većem broju modela Qualcommovih čipseta, a početkom 2020. godine na tržištu bi se trebali pojaviti i MediaTekovi čipovi za jeftinije telefone koji će također imati 5G, tako da će pametni telefoni s novim čipovima koristiti i 5G mreže. Rani primjerci takvih čipova već bi trebali biti u laboratorijima proizvođača mobilnih uređaja kojima će, to je jasno, sljedeće godine 5G biti najveći prioritet na tržištu pametnih telefona, piše Zimo.co.

 

Kopirati
Drag cursor here to close