Nova pravila

WhatsApp odlučio: Ili podijelite podatke s nama ili se pozdravite s chatom

A što nova pravila podrazumijevaju? Prije svega način na koji WhatsApp prikuplja i obrađuje podatke korisnika.
Sci-Tech / Tehnologija | 07. 01. 2021. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako već niste, vjerojatno ćete tijekom dana u WhatsAppu dobiti obavijest o promjenama u uvjetima korištenja i pravilima privatnosti za tu aplikaciju. S obzirom na to da se Hrvatska nalazi u EU, pravila korištenja i privatnosti su nešto drugačija za zemlje izvan EU, pa su i posljedice ne prihvaćanja tih pravila drugačije.

Naime, WhatsApp mijenja pravila i svoje je korisnike doveo pred jednostavan izbor - ili ćete prihvatiti nova pravila ili ćete od 8. veljače prestati koristiti WhatsApp.

A što nova pravila podrazumijevaju? Prije svega način na koji WhatsApp prikuplja i obrađuje podatke korisnika. Tako ističu kako je minimalna dob za korištenje WhatsAppa 16 godina (dok je izvan EU ta granica 13 godina).

No, ono što je možda najvažnija promjena je u načinu na koji će se podaci razmjenjivati s Facebookom. Naime, do sad su podaci o korisnicima koji koriste WhatsApp bili ograničeni samo na WhatsApp i nisu se dijelili s drugim Facebookovim tvrtkama. S izmjenom ovih pravila, podaci s WhatsAppa slobodno će se dijeliti i s Facebookom te Instagramom. To s jedne strane znači da ćete moći podijeliti link s Facebooka u WhatsApp razgovor, bez nepotrebnog kopiranja, ali i da će Facebookovim oglašivačima biti dostupni vaši podaci.

Ništa što dijelite na WhatsAppu, uključujući vaše poruke, fotografije, podatke o računu, neće biti dijeljeno na Facebooku niti će druge aplikacije iz naše obitelji to moći vidjeti, osim ako to ne odaberete, pojašnjavaju iz Facebooka, javlja Zimo.

Trenutno Facebook ne koristi podatke iz WhatsAppa za "unaprijeđivanje" korisničkog iskustva i prikazivanje relevantnih oglasa na Facebooku. S novim pravilima to će se promijeniti.

Utješno je što (barem za sad) neće biti direktnih oglasa u WhatsAppu.

I dalje ne dopuštamo oglase trećih strana u WhatsAppu. Nemamo planove za njihovo uvođenje, a ako se to promijeni, ažurirat ćemo ova pravila, stoji u pojašnjenju. No, zanimljivo, biti će moguće primati komercijalne poruke od, primjerice, tvrtki koje imaju svoje stranice na Facebooku. Dakle, ako naručite neki artikl u nekoj internetskoj trgovini kroz Facebook, nemojte se iznenaditi ako vam se ona počne javljati i kroz WhatsApp.

Zanimljivo, u jednom od dijelova koji se odnose na kontrolu i transfer podataka, jasno stoji da "možemo prebaciti vaše informacije na bilo kojeg od naših partnera, nasljednika ili nove vlasnike".

Tako ističu i kako prikupljaju brojeve telefona svih kontakata u imeniku, koristili oni WhatsApp ili ne.

Ono što je posebno zanimljivo, odnosi se na korištenje platnog sustava WhatsAppa. To je novina o kojoj se već dulje priča, a koja je bila testirana na nekim tržištima.

Ako koristite naš platni sustav, dostupan u vašoj zemlji, obrađujemo podatke o transakciji i kupovini... Primjerice, prikupljamo vrijeme transakcije, njen broj i zemlju. Kad pošiljatelj pošalje novac svom WhatsApp kontaktu, prikupljamo račun i podatke o transakciji, među kojima su i primateljevo ime te broj računa, stoji u objašnjenju koje se trenutno odnos, prije svega na Indiju, u kojoj je omogućeno plaćanje kroz WhatsApp.

Toplo preporučamo da pročitate u detalje nove uvjete korištenja prije no što pristanete na njih. I potom sami odlučite - koliko točno podataka želite dijeliti s Facebookom putem svog WhatsApp računa odnosno postoji li neka alternativna aplikacija koju biste radije koristili.

Vremena imate do 8. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close