Nema straha

WhatsApp će enkripcijom štititi i backupe razgovora

WhatsApp za neku buduću inačicu svojih iOS i Android aplikacija razvija novi sloj enkripcije kojim bi se zaštitile i sigurnosne kopije podataka postavljene u oblak.
Sci-Tech / Tehnologija | 10. 03. 2021. u 19:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Facebookova mobilna aplikacija za dopisivanje koju koristi preko 2 milijarde ljudi, WhatsApp, i dalje se bori s kritikama javnosti vezanima za privatnost podataka.

Vjerojatno kako bi vratili dio izgubljenog povjerenja korisnika, počeli su rad na još jedinom dijelu svojeg sustava koji nije bio u potpunosti zaštićen enkripcijom.

Kako javlja WABetainfo, WhatsApp za neku buduću inačicu svojih iOS i Android aplikacija razvija novi sloj enkripcije kojim bi se zaštitile i sigurnosne kopije podataka postavljene u oblak.

Naime, za slučaj da niste znali, ova aplikacija već dugo koristi end-to-end enkripciju za sve razgovore koji se u njoj odvijaju, što znači da ih nitko, osim primatelja i pošiljatelja poruke, ne može pročitati.

Međutim, postoji jedan način na koji netko, bio on haker ili policijski inspektor s nalogom suda, može doći do vaših podataka – a to je putem pristupa njihovoj sigurnosnoj kopiji, javlja Bug.

WhatsApp omogućava korisnicima da sve svoje razgovore arhiviraju na preferirani oblak – bio to iCloud ili Google Drive.

Takav se backup podataka može potom iskoristiti u slučaju kada mijenjate ili izgubite mobitel, jer iz njega možete vratiti svu svoju povijest interakcija na novi uređaj.

Međutim, backupovi na ovim servisima nisu zaštićeni end-to-end enkripcijom, a vlasnici poslužitelja na kojima se nalaze (Apple i Google) mogu dati istražiteljima sa sudskim nalogom pristup istima. To se u prošlosti i događalo u raznim istragama ozbiljnih zločina.

No, u Facebookovoj kompaniji očito imaju namjeru to promijeniti. Prema screenshotima koji su dospjeli u javnost, WhatsApp će uskoro dobiti mogućnost zaštite backupa pomoću lozinke.

Ona će biti privatna, nitko je neće moći vidjeti, a samim time i sigurnosna će kopija podataka s WhatsAppa postati zaštićena enkripcijom.

Neslužbene najave govore da će ovaj dodatni sloj sigurnosti biti dostupan u nekoj budućoj inačici WhatsAppa na iOS-u i Androidu, no nije poznato kada.

Inače, rok za prihvaćanje novih pravila privatnosti i dalje je postavljen na 15. svibnja, a oni koji ih ne prihvate ostat će bez većeg dijela funkcionalnosti ove mobilne aplikacije.

Kopirati
Drag cursor here to close